Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat mei 2015

08-06-2015 | Nadat de aandelenbeurzen in april een correctie lieten zien werd de stijgende trend in mei weer hervat. Zowel de modelportefeuille aandelen als de MSCI World referentie-index stegen 2,6% en noteren sinds de start van het jaar circa 18% hoger.

De beweeglijkheid op de markten neemt behoorlijk toe omdat veel beleggers zich laten leiden door veranderingen in het monetaire beleid. Het zeer ruime beleid van de ECB, dat sinds maart de markten domineert, is de belangrijkste factor voor de koersontwikkelingen op korte termijn. Toen halverwege april bleek dat de kredietverlening in Europa eindelijk herstel liet zien, was dit voor veel partijen reden om winst te nemen in obligaties. De rente liep stevig op en daarmee ontstond ook onrust op de aandelenmarkten. Nadat er echter weer berichten kwamen over een eventuele intensivering van het ECB aankoopprogramma liep de rente niet verder op en konden aandelenmarkten herstellen. Ook de US dollar pakte de stijgende trend weer op en herstelde met circa 5 dollarcent ten opzichte van de euro.

Economie

De berichten over de economische groei zijn wisselend. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen, maar dat wordt als een tijdelijke dip gezien. Ook de cijfers over China suggereren minder groei. De positieve factor moet daarom uit het herstel van de Europese economie komen. Geholpen door de lagere olieprijs en lage Euro kan de economische groei aantrekken. Daarnaast heeft het overleg met Griekenland invloed op de markten. Per saldo blijven wij van mening dat de wereldwijde economie zich op een redelijk groeipad beweegt. Hierdoor kunnen omzet en winst voor het internationale bedrijfsleven toenemen; een plus voor de waardering van aandelen. Daarnaast is en blijft de rente in onze ogen laag en daarmee lijken aandelen ook in dat opzicht relatief aantrekkelijk. Wij houden daarom vast aan de overwogen positie aandelen ten koste van het obligatiebelang.

Modelportefeuille aandelen

Met het herstel in de US dollar presteerde de Amerikaanse aandelenmarkt in mei beter dan de Europese regio. Dat was ook terug te zien in de outperformance van de IT sector en Farmacie, die relatief zwaar leunen op Amerikaanse ondernemingen. De verschillen zijn overigens beperkt.

De verschillen bij de individuele aandelen waren overigens fors. Het cijferseizoen had een behoorlijke invloed. Zo profiteerde IT dienstverlener Cognizant van goede kwartaalcijfers en liep de koers met 13% op. Ook de Deense windmolenbouwer Vestas bleef goed presteren. De orderportefeuille ontwikkelt zich sterk en de koers liep deze maand 15% op. Anthem, de Amerikaanse zorgverzekeraar, blijft eveneens goed presteren. De koers steeg in mei met 14%, mede als gevolg van een toenemende beweging naar schaalgrootte in de sector.

Aan de andere kant waren deze maand ook een aantal achterblijvers te noteren. Keurig Green Mountain kreeg een forse tik te verwerken (-24%) nadat de onderneming bekend maakte dat de introductie van de nieuwe machine voor koude dranken werd uitgesteld. First Solar (producent zonnepanelen) kwam onder druk te liggen (-15%) nadat beleggingsanalisten hun winsttaxaties verlaagden.

Wij hebben deze maand geen transacties gedaan.

Uitgelicht uit de portefeuille: Kimberly-Clark

Kimberly-Clark is een wereldwijd actieve speler in consumentengoederen voor dagelijks gebruik.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Bedrijven hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid om het verschil in economische positie te verkleinen.