Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat maart 2017

04-04-2017 |

De waarde van de modelportefeuille aandelen steeg in maart met 2,1%. Daarmee deed de portefeuille het beter dan de referentie-index MSCI World All Countries. Die steeg met 0,6%. Over het eerste kwartaal van 2017 is het rendement van de modelportefeuille aandelen 7,9% gestegen tegenover 5,4% van de MSCI World All Countries Index.

Aantrekkende economie

Ook deze maand vielen de economische cijfers dus mee. Verschillende cijfers over het vertrouwen van consumenten en het bedrijfsleven waren aanleiding om de verwachtingen over economische groei te verhogen. In de Verenigde Staten gebeurt dit al sinds de zomer van 2016, maar nu dus ook in Europa.

Rente

Door de positieve economische ontwikkeling denken veel beleggers dat de Europese Centrale Bank (ECB) eerder dan verwacht haar stimulerende beleid terugdraait. Door deze verwachtingen werd de euro sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De twijfels over de daadkracht van de Amerikaanse president Trump waren ook positief voor de euro. Trump liep tegen een stevige nederlaag op bij zijn hervormingsplannen voor de Amerikaanse gezondheidszorg. De positieve verwachtingen over mogelijke belastingverlagingen en hogere overheidsbestedingen werden hierdoor verlaagd.

Beleid

Het positieve beeld van een meevallende economische groei en een zeer lage rente blijft staan. In deze situatie houden aandelen onze voorkeur. De aandelenwaarderingen stijgen, maar blijven in vergelijking versus de lage rente aantrekkelijk. Na de sterke koersstijging van de afgelopen maanden en de onzekerheid door verkiezingen in Frankrijk en Duitsland hanteren wij een neutrale aandelenweging en een onderwogen obligatieweging.

Regio’s en sectoren

Door de verbeterde economische groeivooruitzichten voor Europa en de sterkere euro presteerden Europese aandelen in maart goed. Europese aandelen stegen 3,3%, terwijl Amerikaanse aandelen 0,5% in waarde daalden (uitgedrukt in euro). Omdat de modelportefeuille aandelen meer in Europa belegt dan de MSCI World All Countries index pakt dit positief uit.

De portefeuille profiteerde ook van de keuze om niet in de fossiele olie- en gassector te beleggen. Deze sector deed het in maart wederom slechter dan de wereldindex en is vanaf de start van het jaar gerekend de slechtste sector met 5% koersdaling.

Individuele aandelen

De grootste uitschieters waren deze maand de Spaanse bank BBVA (+18% na positieve berichten van analisten), de Deense stomamaker Coloplast (+10%), windmolenproducent Vestas (+9%) en kledingbedrijf Inditex (+9%).

De dalers waren deze maand onder andere de Amerikaanse softwaremaker Intuit (-8%), de Amerikaanse auto-onderdelen-recycler LKQ (-8%) en het eveneens Amerikaanse Acuity Brands (-4%).
 
Wij hebben in maart geen transacties gedaan.

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

Teaser Private Banking

SOCIALLY RESPONSIBLE INVESTMENT REPORT 2016

Hoe zetten we afgelopen jaar dierenwelzijn en klimaatverandering op de agenda bij beursgenoteerde bedrijven?

Lees het rapport >