Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat maart 2016

08-04-2016 | De aandelenbeurzen waren voorzichtig optimistisch in maart en maakten een stukje van het verlies over de eerste twee maanden van het jaar goed. Verdere monetaire verruiming in Europa en een uitstel van renteverhogingen in de Verenigde Staten zorgden voor hogere aandelenkoersen.

De modelportefeuille aandelen steeg in maart met 2,1%. De referentie-index MSCI World All Countries waarmee de modelportefeuille wordt vergeleken steeg met 2,4%.

Centrale banken

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de verwachtingen voor de economische groei en inflatie in Europa verlaagd. De ECB verwacht dit jaar slechts 0,1% inflatie. Dit was voor de ECB een reden om de rente verder te verlagen en meer obligaties op te gaan kopen. De rente waartegen banken geld bij de ECB kunnen neerzetten staat nu op -0,4%. Het bedrag waarvoor de ECB maandelijks obligaties koopt is met €20 miljard verhoogd naar €80 miljard. Nieuw is dat de ECB naast staatsobligaties, nu ook bedrijfsobligaties gaat kopen als deze voldoende kredietwaardig zijn. De beslissing van de ECB was positiever dan beleggers hadden verwacht. Nadat beleggers het slechte nieuws over de groei en inflatie hadden verwerkt, gingen de koersen van Europese aandelen dan ook omhoog.

Zoals verwacht besloot het stelsel van Amerikaanse centrale banken (FED) de rente niet te veranderen in maart. Interessanter was haar voorspelling dat ze dit jaar slechts twee in plaats van vier keer de rente denkt te gaan verhogen. Hoewel de economie in de Verenigde Staten groeit en renteverhogingen dit jaar best zouden kunnen, wil de FED ook rekening houden met economieën van andere landen. Veel internationale transacties, vooral in opkomende markten, worden afgerekend in dollars. Hierdoor kan een aanpassing van de Amerikaanse rente wereldwijd een groot effect hebben.

Wat gebeurde er bij de bedrijven?

Bedrijven in de sectoren materialen, energie, informatietechnologie en financiële instellingen deden het goed deze maand. De koersen van deze bedrijven herstelden nadat ze in de eerste maanden van het jaar achtergebleven waren.

Stijgers

LafargeHolcim en Johnson Matthey, de twee geselecteerde bedrijven in de sector materialen herstelden met 13% en 5% na koersdalingen aan het begin van het jaar. Auto-recyclingbedrijf LKQ steeg met 10% dankzij goede cijfers en de aankondiging van een overname in Italië.

Dalers

De sector gezondheidszorg daalde stevig in maart. Omdat de modelportefeuille een grotere positie heeft in deze sector dan de referentie-index, had dit een negatieve invloed op het rendement van de modelportefeuille.

De koers van de Britse telecomaanbieder BT daalde deze maand met 11%. Dit komt deels door de daling van het Britse Pond tegenover de Euro, en deels door de extra regelgeving die de Britse toezichthouders van plan zijn in te voeren voor een dochterbedrijf van BT. De koers van First Solar daalde deze maand met 9%. First Solar presenteert begin volgende maand haar cijfers en tegenvallers bij andere bedrijven in de sector maken dat beleggers voorzichtig zijn.

Transacties in de beleggingsportefeuille

In maart is gezondheidszorgbedrijf Baxter en haar afgesplitste bedrijfsonderdeel Baxalta verkocht. Baxter is door de afsplitsing van Baxalta financieel minder interessant geworden en Baxalta wordt dit jaar overgenomen door een niet duurzame sectorgenoot.

Ook telecombedrijf Telenor is verkocht vanwege aanhoudende problemen bij één van haar dochterbedrijven. De positie in windmolenproducent Vestas Wind Systems is verlaagd na de zeer goede koersrendementen van de laatste maanden. Enerzijds om winst te nemen en anderzijds om de risico’s in de portefeuille beter te spreiden.

In maart is Roche gekocht om de weging in de sector gezondheidszorg op peil te houden. Dit Zwitserse farmaciebedrijf ontwikkelt vooraanstaande medicijnen tegen kanker en is aantrekkelijk gewaardeerd. Daarnaast zijn in de sector industrie de Amerikaanse bedrijven Xylem en Acuity Brands opgenomen. Watertechnologiebedrijf Xylem maakt systemen voor de reiniging en behandeling van water en Acuity Brands verzorgt LED-verlichting voor winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, woonhuizen en straatverlichting in Amerika.

De kip met de gouden eieren

Over hoe een eetontwerper verhalen vertelt.

Bedrijf uitgelicht: Atlas Copco

Dit Zweedse bedrijf levert industriële apparatuur aan de hele industriële sector.

Doeltreffende betrokkenheid

Rosl Veltmeijer bespreekt in het jaarlijkse Engagement Report van Triodos Research