Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat maart 2015

08-04-2015 | Ook in maart behaalden de internationale aandelenmarkten een positief rendement. Gemiddeld bedroeg het maandrendement 3%. Over het eerste kwartaal hebben de beurzen een stijging van meer dan 15% laten zien. Dit is in historisch opzicht een zeer sterke stijging.

De aandelenmarkten lopen vooral verder op door de combinatie van het ongekend ruime monetaire beleid in alle regio’s en de redelijke winstontwikkeling van het bedrijfsleven. De Europese Centrale Bank (ECB) is in maart daadwerkelijk begonnen met het opkopen van staatsobligaties en  heeft daarmee de rente op de kapitaalmarkt verder onder druk gezet. Het effectieve rendement op 10-jarig Nederlands staatspapier bedraagt per eind maart 0,27%. Ten opzichte van dit rendement ogen andere beleggingscategorieën aantrekkelijk, waardoor hun koersen verder kunnen oplopen.

Economie

Een voorwaarde voor een gunstige koersontwikkeling voor aandelen is dat de winstontwikkeling zich volgens de verwachting van beleggers ontwikkelt. Gemiddeld gesproken is dit het geval, al wordt wel zichtbaar dat het Amerikaanse bedrijfsleven de winstverwachtingen behoorlijk tempert. Tot nu toe wordt daarvoor vooral het effect van de sterke Amerikaanse dollar aangevoerd, die is dit jaar 10% sterker versus de euro. Maar daarnaast zijn een aantal cijfers over de economie (o.a. detailhandelsverkopen) al wat langer tegenvallend. De voorzichtige stemming van inkoopmanagers in China is een indicatie dat ook daar de economie wat afkoelt.

De meeste aandacht van beleggers gaat uit naar de positieve ontwikkelingen in Europa. Het lijkt erop dat de (bewuste) verzwakking van de euro effect heeft. Voor het Europese internationale bedrijfsleven verbetert de concurrentiepositie en worden de winstcijfers beter door de vertaling van buitenlandse winsten naar euro’s. Ook de lagere olieprijs is in dit verband een gunstige factor.

Referentieportefeuille aandelen

De aandelenportefeuille presteerde in lijn met de benchmark. Regionaal waren de verschillen beperkt en ook op sectorniveau waren weinig uitersten. De sector gezondheidszorg was opnieuw de sterkste performer met een maandrendement van 10%.

In deze portefeuille was Novo Nordisk de positieve uitschieter. De koers liep met 18% op, vooral nadat het bedrijf aangaf vorderingen te maken met een nieuw geneesmiddel voor de Amerikaanse markt. Sectorgenoten Davita (dialyse dienstverlener; +14%) en Anthem (zorgverzekeraar; +11%) waren andere koplopers in de portefeuille in maart.

Tegenvallend was de bijdrage van Seagate. Deze producent van computergeheugen verloor 11%, vooral als gevolg van tegenvallende berichten van sectorleider Intel.

Is H&M het voorbeeld?

H&M is volgens Triodos Research een voorbeeldbedrijf voor andere bedrijven in de kledingsector.

Uitgelicht uit de portefeuille: Henkel

Deze maand meer over Henkel.