Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juni 2015

08-07-2015 | De internationale aandelenmarkten hebben in juni een deel van hun jaarwinsten moeten prijsgeven. Het was vooral het onderhandelingsspel tussen Griekenland en de rest van de Eurozone dat tot veel beweeglijkheid en uiteindelijk lagere koersen leidde. Per saldo leverde de modelportefeuille aandelen ruim 4% in, een fractie meer dan de MSCI World referentie-index. Gemeten vanaf de start van het jaar presteert de modelportefeuille aandelen met ruim 12% in lijn met deze benchmark.

Macro economie

Dat de onrust op de kapitaalmarkten toeneemt, heeft vooral te maken met het onvoorspelbare gedrag van de Griekse regering. Door het onverwacht uitschrijven van een referendum over de vraag of de Griekse kiezer voor of tegen de hervormingsvoorstellen van de Eurogroep zijn, kwamen de koersen in de laatste dagen van juni stevig onder druk. Tevens voldoet Griekenland formeel niet aan haar verplichtingen door de deadline van de aflossing aan het IMF te missen.
Wij zijn van mening dat de huidige politieke ontwikkelingen nog steeds deel uitmaken van het onderhandelingsproces en verwachten dat er een oplossing gevonden wordt, waarmee beide partijen verder kunnen;een compromis tussen feitelijke kwijtschelding van schulden en het implementeren van ‘hervormingen’ in het Griekse overheidsbeleid. Tijdens deze eindfase van de onderhandelingen kunnen de kapitaalmarkten onrustig blijven.
De vooruitzichten voor aandelen op de langere termijn blijven in onze optiek gunstig. De wereldwijde economie beweegt in een stabiel groeipad van 3 a 4% en de rente blijft laag. Het waarderingsargument voor aandelen blijft daarmee onverminderd van kracht.

Modelportefeuille aandelen

Het negatieve sentiment vanuit Giekenland had invloed op alle regio’s. Ook de Amerikaanse en Aziatische markten daalden met circa 4%. Ook de sectoren bewogen min of meer in lijn. De meest defensieve sectoren (Farmacie en Telecom) presteerden relatief goed.

In de portefeuille kon een beperkt aantal aandelen een positief maandrendement tonen. Het Amerikaanse auto-recyclingbedrijf LKQ liep 4% op, het Britse BT Group profiteerde van de overnameperikelen in de telecomsector (+2%), Hain Celestial (gezonde voeding Verenigde Staten, +2%) en het Amerikaanse Baxter (gezondheidszorg, +3%) dat profiteerde van het feit dat een deel van de onderneming als zelfstandig onderdeel wordt afgesplitst (Baxalta; biotechnologie).

Een van de opvallendste dalers was de Deense stomaproducent Coloplast, na een winstwaarschuwing daalde zij 14% in waarde. Daarnaast had Green Mountain Coffee Roasters te maken met een nasleep van het aangekondigde uitstel van productintroducties (-12%).  Verder kwam de Britse toeleverancier aan de auto-industrie Johnson Matthey onder druk te staan na de presentatie over de gang van zaken    begin juni.

Binnen de modelportefeuille aandelen zijn er in de IT-sector twee bedrijven geruild.  Seagate, producent van computer geheugen, werd in onze ogen onaantrekkelijk door tegenvallende omzet en winstontwikkeling. In de plaats van Seagate hebben wij het Amerikaanse Cisco opgenomen. Cisco heeft zich recentelijk gekwalificeerd voor het duurzaam beleggingsuniversum van Triodos Bank en biedt financieel gezien het voordeel van een zeer grote en stabiele klantenbasis. Hiermee zijn de omzet en winst beter voorspelbaar.

Meer welzijn voor dieren in de vee-industrie

Zorgt de toenemende bezorgdheid over dierenwelzijn voor een beter leven voor dieren?

Uitgelicht uit de portefeuille: ASML

ASML is een van de innovators op het gebied van microchips.