Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juni 2017

07-07-2017 |

Na de sterke start van het jaar deden de internationale aandelenmarkten opnieuw een stapje terug. De waarde van de modelportefeuille aandelen daalde in juni met 1,8% en bleef daarmee achter bij de benchmark MSCI World All Countries, die 1,0% daalde. Over de eerste helft van het jaar bedraagt het rendement van de modelportefeuille aandelen 7,5%. Daarmee blijft de portefeuille de benchmark ruim voor want de MSCI World All Countries steeg 3,1%.

Draghi

Na maanden van betrekkelijke rust en voorspelbare acties uit de hoek van de monetaire autoriteiten kwam de rentemarkt in juni weer in beweging. Het beeld dat de groei van de Amerikaanse economie wat afzwakt en in Europa de economische cijfers juist meevallen, werd versterkt door uitlatingen van de Centrale Banken. Vooral de opmerkingen van Mario Draghi over een minder stimulerend monetair beleid werden door beleggers direct omgezet in een hogere rente en druk op de aandelenkoersen.

Het gaat in deze discussie vooral om de timing van het afbouwen van het opkoopprogramma van de ECB en het moment van de eerste renteverhogingen. De speech van Draghi eind juni in Portugal lijkt er op te duiden dat deze stappen eerder gezet worden dan veel beleggers hadden verwacht.

De positieve keerzijde van deze (nog beperkte) rentestijging is overigens een verbeterd vooruitzicht op economisch groei en inflatie. In eerste instantie is dat gunstig voor de winstontwikkeling van het bedrijfsleven.

Door deze nieuwe inzichten kon de Euro verder aansterken en eindigde de maand op een koers van USD 1.14. Daarmee is de waardestijging van de Euro vanaf 1 januari al zo’n 9%.

Amerikaanse aandelen herstellen

Ondanks de zwakkere US dollar presteerden de Amerikaanse aandelen in juni relatief goed. De financiële sector profiteerde van de oplopende rente. Dat is gunstig voor de marge op kredietverlening. Daarnaast profiteerden ze van het feit dat Amerikaanse banken zonder problemen door een ‘stress-test’ van de FED kwamen en daarna ruimhartig dividendverhogingen en aandelen inkoopprogramma’s aankondigden.

Onrust

In juni werd ook duidelijk hoe gevoelig de aandelenmarkten zijn voor de renteontwikkelingen. Door de enorme opmars van de IT sector dit jaar zijn beleggers snel geneigd om winst te nemen in deze sector. Er waren dan ook grote schommelingen zichtbaar. De winstverwachtingen zijn overigens nog steeds op orde. Komende weken worden veel cijfers en verwachtingen van ondernemingen gepubliceerd en zal blijken of deze de koersen blijven ondersteunen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de rente na 8 jaar geen stimulans meer is voor de waarderingen van aandelen.

Triodos Bank houdt vast aan haar beleggingsvisie. Wij zien de rente oplopen en zijn daarom voorzichtig met obligaties. Aandelen vinden wij qua waardering aantrekkelijk, maar ze zijn door de sterke stijging over de laatste 9 maanden op korte termijn gevoelig voor winstontwikkelingen. Wij hanteren een neutrale weging voor aandelen in de beleggingsportefeuilles.

Individuele aandelen

Het waren ook posities in Amerikaanse aandelen die de modelportefeuille ondersteunden deze maand. Opvallend was het sterke herstel van de Ledverlichting producent Acuity Brands. Deze typische duurzaamheidspionier had een moeilijke start dit jaar met 2 winstwaarschuwingen. Ze wist de markt in juni positief te verassen en liep met 23% op. Ook twee andere pioniers presteerden goed; Zimmer Biomet (heup- en knieprotheses) en Owens Corning (o.a. isolatiemateriaal) stegen beide met 6%.

Achterblijvers waren deze maand het Zwitserse Roche, dat met tegenvallende berichten kwam over de goedkeuring van nieuwe geneesmiddelen (-8%). Ook het Spaanse Inditex (-7%) en Red Electrica (-6%) bleven achter, onder andere door de rentebeweging in de Spaanse markt.

Wij hebben in juni een aanpassing in de aandelenportefeuille doorgevoerd. Het Zwitsers-Franse cementbedrijf LafargeHolcim is om duurzaamheidsredenen verkocht. De onderneming blijkt betrokken te zijn geweest bij betalingen aan IS om haar activiteiten in Syrië te kunnen waarborgen.

Wij hebben de opbrengsten herbelegd in DSM om voldoende belegd te blijven in Europa en Opkomende Markten.

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.