Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juni 2016

04-07-2016 | De modelportefeuille aandelen daalde in juni met 2,1%. Hierdoor kwam het rendement over de eerste helft van 2016 op -2,4% uit. De modelportefeuille bleef de eerste zes maanden van dit jaar licht achter bij de referentie-index MSCI World All Countries Index (-1,0%).

Brexit, Brexit

De gehele maand juni stond in het teken van het Brits referendum over het verlaten van de EU. De beurzen en het Britse pond daalden in de aanloop naar 23 juni, omdat steeds duidelijker werd dat de kiezers in het ‘Leave’-kamp op voorsprong kwamen. Na de moord op een parlementslid keerden de polls en leek het dat de Britten in de EU wilden blijven. De aandelenbeurzen maakten alle opgelopen verliezen goed. Des te groter was de reactie toen op 24 juni bleek dat de Britten met een krappe meerderheid hadden besloten om uit de Europese Unie te stappen. De Europese aandelenmarkten leverden in 2 dagen tijd circa 10% in. Daarna stegen de koersen opnieuw stevig. In de laatste 3 handelsdagen van juni werden de eerdere verliezen voor een groot deel goedgemaakt.

Economie

De meeste economen komen met grote bijstellingen van hun verwachtingen. De ontstane politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk leidt tot een behoorlijke vertraging van de economische groei. Investeringen en banengroei zullen door de Brexit route dalen en ook de economische groei in andere Europese landen wordt lager. De winstverwachtingen van veel ondernemingen worden ook verlaagd.
Keerzijde van de Brexit is dat de rente opnieuw daalt. Op de eerste plaats zochten beleggers bescherming tegen de dalende aandelenmarkten door veilige staatsobligaties te kopen. Hierdoor kregen ook de langlopende Duitse staatobligaties een negatief rendement. Daarna werd duidelijk dat door de slechtere economische vooruitzichten de Centrale Banken de rente niet zullen verhogen. Waar mogelijk zullen zij verder gaan met de stimuleringsmaatregelen zoals een lage rente en aankopen van obligaties.

Aandelen neutraal

Hoewel de economische vooruitzichten zijn verslechterd verwachten wij geen grote aanpassingen van de winstverwachtingen. Door de zeer lage rente blijven aandelenbeleggingen in onze ogen aantrekkelijk. Wij houden daarom onze neutrale aandelenweging in de portefeuilles.

Koersen Europese aandelen dalen

De mogelijke Brexit gevolgen hadden vooral invloed op de Europese aandelen. Het verschil tussen de Europese aandelenmarkten en de andere regio’s werd in juni groter. De Europese aandelenmarkten zijn dit jaar al met 7% gedaald, terwijl Amerikaanse aandelenbeurzen en die van de Opkomende Markten stegen. De modelportefeuille aandelen heeft vanuit de duurzaamheid een voorkeur voor West Europese aandelen en doet het daarom dit jaar iets slechter dan de benchmark.

Symantec en ING uitschieters

Opvallende stijger deze maand was het Amerikaanse bedrijf Symantec. De koers van deze producent van beveiligingssoftware steeg na een grote overname, waarmee tevens een nieuwe bestuursvoorzitter wordt binnengehaald. De koers steeg in juni met 19%. Opvallende daler was ING, dat net als veel andere Europese banken en verzekeraars sterk daalde na het Brexit referendum. De gedaalde rente verkleint de rentemarge, terwijl de lagere groei het risico op wanbetaling vergroot.
Wij hebben in juni geen transacties verricht.

Guide to impact investing

Nieuwe gids over impact investing biedt beleggers en hun adviseurs de kans om met impact te investeren.

Afval reduceren

Plastic en plastic verpakkingen maken integraal onderdeel uit van ons dagelijks leven, maar plasticafval heeft een verwoestend effect op onze natuurlijke omgeving.

Bedrijf uitgelicht: Geberit

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over Geberit.