Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juni 2014

07-06-2014 | De Europese aandelenbeurzen hadden het niet makkelijk juni. In Oekraïne werd het staakt het vuren geschonden. En de activiteiten van ISIS in Irak en Syrië duiden er ook op dat de onrust voorlopig niet afneemt.

Verwachte renteverhoging

Beleggers reageerden daarnaast negatief op een kleine tegenvaller in het vertrouwen van Europese inkoopmanagers en ondernemers. De indexen die dit vertrouwen meten staan echter op jaarbasis nog steeds op hoge niveaus.

Amerikaanse inkoopmanagers waren wel positief in juni en hierdoor vervroegden diverse analisten hun verwachting voor een eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank Fed. Dit geeft aan beleggers het signaal dat de Amerikaanse economie definitief op het groeipad zit. Janet Yellen, de voorzitster van de Fed, is nog zeer voorzichtig over een renteverhoging. Zij ziet nog te veel Amerikanen zonder baan of met een hypotheek die hoger is dan het onderpand.

Aandelenmarkt

De Europese aandelenmarkten bleven deze maand duidelijk achter bij die van Amerika en Azië. De sectoren informatietechnologie, gezondheidszorg en nutsbedrijven deden het erg goed in juni. De MSCI World index steeg in mei met meer dan 1,5%. De rente op de 10-jaars Nederlandse staatslening daalde 0,25%-punt naar het lage niveau van 1,48%.