Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juli 2017

04-08-2017 |

Ondanks de stijging van de aandelenkoersen in de opkomende markten daalden de aandelenmarkten opnieuw deze maand. De waarde van de modelportefeuille aandelen daalde in juli met 1,4% en bleef daarmee achter bij de benchmark MSCI World All Countries, die 0,6% daalde. Over de eerste zeven maanden van het jaar bedraagt het rendement van de modelportefeuille aandelen 5,9%. Daarmee blijft de portefeuille de benchmark voor want de MSCI World All Countries steeg 2,5%.

Monetair beleid onder de loep

Financiële markten keken in juli opnieuw scherp naar de communicatie van de belangrijkste centrale banken over de richting van hun monetair beleid. Vorige maand waren de opmerkingen van ECB president Mario Draghi over een minder stimulerend monetair beleid nog aanleiding voor hogere renteniveau’s en dalende aandelenkoersen. Tijdens de speech voor het Amerikaanse Congres begin juli, gaf FED-voorzitter Janet Yellen echter een iets gematigder signaal af over de inflatieontwikkeling. Daarmee hintte ze op een langzamer tempo van renteverhogingen. Ook de Europese Centrale Bank probeerde de verwachtingen te temperen. Tijdens de persconferentie na afloop van de rentevergadering van de ECB liet Mario Draghi weten dat de centrale bank wil voorkomen dat financiële markten doorschieten en teveel voorschot nemen op krapper monetair beleid. Draghi gaf aan dat de ECB het monetair beleid zal blijven afstemmen op de ontwikkeling van de Europese economische groei en inflatie. Naar verwachting zal de ECB in januari volgend jaar de obligatieaankopen verder afbouwen en in 2018 de eerste rentestap zetten.

Goede bedrijfsresultaten

Hoewel de bedrijfsresultaten over het algemeen meevallen ten opzichte van de verwachtingen is het effect op de koersen beperkt gebleven. Sinds eind vorig jaar verhogen de analisten hun verwachtingen voor de winstontwikkeling. Hierdoor zijn de aandelenmarkten vooral in de eerste maanden van dit jaar flink opgelopen. Dat de bedrijfswinsten zich inderdaad goed ontwikkelen lijkt meer een bevestiging voor het huidige waarderingsniveau dan een reden voor verdere stijging. Overigens vinden wij, op wat langere termijn bekeken, de waardering van aandelen zeker niet te hoog. Op basis van onze huidige visie van een maar langzaam stijgende rente en verder herstellende economie zijn aandelen niet overgewaardeerd. Wij houden vast aan onze neutrale weging voor aandelen in de beleggingsportefeuilles.

Regio’s, valuta en sectoren

De Opkomende Markten blijven het dit jaar als regio beter doen dan de ontwikkelde beurzen. Als enige regio toonden de opkomende markten een positief rendement deze maand (2,5%). Over de eerste 7 maanden van het jaar berekend bedraagt het rendement 12,5%, duidelijk beter dan Europa (+6%) en Noord Amerika (-1%). Het achterblijvende rendement van de Amerikaanse aandelen is volledig het effect van de verzwakkende US Dollar. Ten opzichte van de Euro heeft de Amerikaanse munt dit jaar al zo ’n 10% ingeleverd. Onderliggend gaat het met de Amerikaanse beurs uitstekend en zijn de winstbijstellingen nog steeds positief.

De sector Gezondheidszorg was de slechtst presterende sector in juli met een daling van 3,2%. Dit was met name opvallend omdat dit een van de beste sectoren in de eerste helft van het jaar was. Hoewel de gerapporteerde winsten goed waren, besloten beleggers toch winst te nemen. De IT-sector, de sterkste sector dit jaar, blijft het onverminderd goed doen en boekte dit jaar al een rendement van 12,8%. 

Individuele aandelen

De modelportefeuille aandelen bleef deze maand ongeveer een procent achter bij de benchmark. Een klein deel kan worden toegeschreven aan de relatief kleine positie in opkomende markten, maar het waren vooral een aantal individuele aandelen die het rendement negatief beïnvloedden.

Juli is een belangrijke maand voor de aandelenbeurs, omdat veel bedrijven de cijfers over het 2e kwartaal rapporteren en vaak hun verwachtingen voor het lopende kalenderjaar aanpassen. Er wordt dan nogal eens stevig gereageerd op deze berichten.

Zo daalden aandelen als Assa Abloy (sluitwerk voor de bouwindustrie -6%), Hasbro (speelgoed -8%), Zimmer Biomet (protheses -9%) en Kimberly Clark (tissues, luiers -8%) als gevolg van voorzichtige aanpassingen in de winstverwachting. Het aantal positieve verrassingen in de portefeuille was kleiner; Priceline (online reisbureau +5%), Symantec (IT beveiligingssoftware +6%) en ING (+5%).

Wij hebben in juli geen transacties verricht.

Waarom bedrijven steeds rijker worden maar hun medewerkers niet

"De economische macht van grote bedrijven neemt toe"

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.