Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juli 2016

08-08-2016 | De modelportefeuille aandelen steeg in juli met 3,6%. Deze maand zorgde Brexit nog voor een aantal heftige koersbewegingen, maar tegen het einde van de maand keerde de rust terug. Het rendement over 2016 komt uit op 1,1%. Dat betekent dat modelportefeuille dit jaar licht achter blijft bij de referentie-index MSCI World All Countries Index (2,6%).

Brexit kwam en ging

Aan het eind van de maand kon voorzichtig de balans worden opgemaakt. Tot dusver lijken de effecten van Brexit voor Europa mee te vallen. De indexen van het Duitse en Franse inkoopmanagersvertrouwen stegen in juli en gemiddeld genomen zijn de cijfers voor Europa positief. In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste indicatoren minder gunstig. De instroom van buitenlands kapitaal neemt af, de huizenmarkt staat onder druk en consumenten zijn voorzichtig. De cijfers van volgende maand zullen echter een completer beeld geven omdat hier ook het herstel na de eerste schok in wordt meegenomen.
Beleggers verwachten dat de centrale bank van Engeland in augustus een plan zal presenteren om de economie te ondersteunen. De andere centrale banken hebben geen verdere actie ondernomen of deden minder dan verwacht, zoals de Japanse centrale bank. Op de valreep kwamen nog de resultaten van de stresstest voor Europese banken beschikbaar. Hieruit kwamen geen verassingen naar voren en scoorden de Italiaanse banken zoals verwacht het slechtst.

Jagen op rendement

Aanhoudend risico op de wereldwijde beurzen, uitblijvende economische groei, opkoopacties van centrale banken en historisch lage rentes hebben ervoor gezorgd dat beleggers met een gematigd risicoprofiel nog maar een lage of zelfs negatieve rentevergoeding ontvangen op hun obligatiebeleggingen. Om toch inkomsten te kunnen ontvangen, gaan deze beleggers meer risico nemen. Bijvoorbeeld in obligaties van opkomende landen, of in aandelensectoren die historisch minder bewegelijk zijn dan de markt en hoge dividenden uitkeren. Nutsbedrijven, telecommunicatie en vastgoedaandelen hebben hierdoor de afgelopen maanden een stevige koersstijging gezien.
Aangezien de economische groei nog steeds niet aantrekt en er verdere verruiming vanuit centrale banken wordt verwacht, zullen de rente en de vergoeding op obligatiebeleggingen laag blijven.

Transacties

Deze maand is de Noorse bank DNB ASA verkocht nadat bleek dat de bank projecten financiert in het Australische Great Barrier Reef. Dit is beschermd natuurgebied en zeer gevoelig voor de effecten van economische activiteit. Ook Stericycle, een Amerikaanse verwerker van medisch afval, is verkocht na tegenvallende financiële resultaten en onvoldoende reactie van het management. Tenslotte hebben wij Continental, producent van autobanden, verkocht vanwege de verwachting dat autoverkopen zullen tegenvallen door het toegenomen risico op boetes in verband met het dieselgate schandaal.
Online betaalplatform PayPal is nieuw opgenomen omdat het bedrijf sterk gepositioneerd is voor de aanstaande veranderingen in de financiële sector. 'Fintech' bedrijven zoals PayPal maken de manier waarop mensen betalen veiliger, sneller en makkelijker door nieuwe technologieën toe te passen. De innovatieve automatiseerder Rockwell Automation en uitgever RELX, het voormalige Reed Elsevier, zijn ook nieuw opgenomen in juli.

Bedrijf uitgelicht: LafargeHolcim

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over LafargeHolcim.

CO2-voetafdruk

Triodos Bank investeert in bedrijven die maatregelen treffen om hun CO2-voetafdruk te reduceren.

Duurzame energie al bijna heel gewoon

Werd er groene geschiedenis in Parijs geschreven?