Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juli 2015

06-08-2015 | Nadat de aandelenmarkten in juni daalden, werd de stijgende trend in juli weer hervat. De kans op een ‘Grexit’ verkleinde nadat het Griekse parlement akkoord ging met een nieuw kredietvoorstel. Een voorstel met harde eisen voor economische hervormingen in Griekenland. Zo moet de BTW omhoog, het pensioenstelsel hervormd worden en het nationale statistische bureau onafhankelijk gaan opereren.

Hoewel de Griekse economie er hiermee nog niet bovenop is en verschillende marktpartijen vraagtekens blijven zetten bij de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld, reageerden beleggers positief.

Macro-economie

De afgelopen maand raakten de Chinese aandelenbeurzen in een duikvlucht en werd de handel in een deel van de beursgenoteerde bedrijven tijdelijk stilgelegd. Nadat de beurzen van Shanghai en Shenzen meer dan verdubbelden in een jaar tijd en beleggers steeds meer risico namen door te beleggen met geleend geld, kwam in juli de correctie en verloren de beurzen bijna een derde van hun waarde.

Ook de grondstoffenprijzen daalden in juli. De tegenvallende economische groei in China, de sterke dollar en ruime voorraden van de meeste grondstoffen zetten de prijzen hiervan onder druk en remmen daardoor de inflatie in olie-importerende landen. Dit maakt het voor de centrale banken in Europa en de VS lastiger om de rente te verhogen. De rente op de kapitaalmarkt reageerde positief op deze ontwikkelingen en daalde fors in Europa en de VS.

Modelportefeuille aandelen

De correctie op de Chinese beurs raakte vrijwel alle opkomende markten en zorgde ervoor dat de beurzen in deze regio met 6% daalden. De Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen stegen met respectievelijk 4% en 3%. De modelportefeuille aandelen liet een rendement van 3% zien en presteerde hiermee 1% beter dan de benchmark. Defensieve sectoren zoals telecommunicatie, consumentenverbruiksgoederen en gezondheidszorg presteerden net als vorige maand sterk.

In de portefeuille kon een groot aantal aandelen een positief maandrendement tonen. In de sector gezondheidszorg liepen Coloplast (+11%) en Novo Nordisk (+9%) sterk op dankzij goede resultaten en een consolidatieslag in de sector. Vestas Wind Systems wist goed nieuws te melden over aankomende windmolenprojecten (+11%). Assa Abloy (+9%) en Kimberly Clark (+9%) rapporteerden beide goede cijfers.

De opvallendste dalers waren in juli te vinden in de auto-industrie. BMW (-7%) en Continental (-4%) zijn beiden gevoelig voor de economische ontwikkeling in China en de rest van Azië. De Amerikaanse zonne-energieproducent First Solar (-5%) daalde samen met de hele zonne-energiesector in juli nadat Amerikaanse regelgeving rondom de uitstoot van kolencentrales vertraging opliep.

Nieuwe benchmark

Binnen de modelportefeuille aandelen zijn geen transacties gedaan. Wel is besloten om vanaf deze maand de MSCI All Country World Index als benchmark voor de aandelen modelportefeuille te gebruiken. In deze index zijn behalve ontwikkelde markten ook opkomende economieën vertegenwoordigd waarmee het een beter beeld geeft van de wereldwijde aandelenmarkten dan de voorgaande benchmark, de MSCI World Index.

Landroof – een ernstige zaak?

Steeds meer buitenlandse investeerders verwerven grond in ontwikkelingslanden, vruchtbare grond waar ze geld mee kunnen verdienen.

Positieve impuls voor Honduras

Triodos Groenfonds investeert voor de derde keer in een project over de grens. Dit keer financiert het oudste fonds van de bank in een grootschalig zonnepanelenproject in Honduras.

Uitgelicht uit de portefeuille: Cisco

Het Amerikaanse IT bedrijf Cisco verbindt met haar netwerkapparatuur computernetwerken en communicatiesystemen.