Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat juli 2014

07-08-2014 | In juli hadden de internationale kapitaalmarkten naast een reeks aan bedrijfsresultaten veel macro economische cijfers en geopolitiek te verwerken. De opgevoerde sancties tegen Rusland na de vliegramp, de conflicten in Oekraïne en de Gaza-strook hadden echter slechts een beperkte economische invloed.

Het feit dat de Amerikaanse economie stevig herstelde van het zwakke eerste kwartaal had juist wel een stevige impact op de aandelenkoersen. Ook sprak Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve System, over de overwaardering van sommige aandelen en de bereidheid om de rente sneller dan gepland te verhogen als de arbeidsmarkt dat toelaat.

Koersdruk

Meevallende groei betekent in de ogen van beleggers dat de beleidsrente in de Verenigde Staten eerder verhoogd gaat worden, wat in het huidige sentiment leidt tot koersdruk. De dollar profiteert wel van het nieuwe rentescenario en liep op tegen de euro. Ook bleken de Europese inkoopmanagers iets positiever te zijn geworden de afgelopen maand en zien ook hun Chinese collega’s meer bedrijvigheid.

Kwartaalresultaten

De Europese aandelenmarkten bleven deze maand achter bij die van Noord Amerika en Azië. De sectoren informatietechnologie, basisindustrie en telecommunicatie lieten de beste resultaten zien. De MSCI World index steeg in juli met 0,7%. De modelportefeuille aandelen bleef daar aanmerkelijk bij achter (-1,3%).

Het waren vooral een aantal specifieke aandelen, onder andere Adidas en Interface, die na tegenvallende kwartaalresultaten stevig inleverden. In het algemeen blijft de modelportefeuille aandelen achter bij de MSCI World index door de kleinere belangen in de Verenigde Staten, in de energiesector en in bedrijven met een lagere waardering.

Rentedaling

Opvallend blijft de aanhoudende rentedaling. De 10-jaars rente op Nederlands staatspapier bereikte een historisch dieptepunt van 1,35%. Het rendement van de modelportefeuille obligaties liep verder op tot 4,3% over de eerste 7 maanden van het jaar.