Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat januari 2017

07-02-2017 |

De modelportefeuille aandelen behaalde in januari een rendement van 1,2%. De stijging van de referentie-index MSCI World All Countries bedroeg 0,3%.

Donald Trump

De maand januari stond voor beleggers vooral in het teken van de presidentswissel in de Verenigde Staten. Na de verkiezingen in november ontstond een ware beursrally op vooral de Amerikaanse aandelenmarkt en de vraag is in welke mate de plannen van Donald Trump ook uitgevoerd gaan worden. In de eerste weken van zijn ambtstermijn wordt inderdaad veel bestaand beleid geschrapt of aangepast.

Opvallend is wel dat het eerdere economische optimisme nu meer en meer vergezeld gaat met politieke onrust. Steeds meer internationale politieke leiders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven stellen vraagtekens bij het beleid van de nieuwe Amerikaanse president. De beurzen lijken mede daardoor tot stilstand te zijn gekomen.

Economie

Naast het veranderde sentiment in de Verenigde Staten door de verkiezingsuitslag is er ook sprake van een trendmatige verbetering van de economische vooruitzichten. Veel economen verhogen de groeivooruitzichten voor de Verenigde Staten en daarmee voor de wereldwijde economie. De voorgenomen belastingverlaging en extra overheidsuitgaven voor infrastructuur zijn daarbij de belangrijkste redenen. Mede daarom loopt de rente wereldwijd op.

Ook verbeteren de cijfers over het vertrouwen in economisch herstel. De belangrijke ISM indicator, die het sentiment onder inkoopmanagers meet, stijgt in bijna alle belangrijke economieën. De daadwerkelijke cijfers over het afgelopen vierde kwartaal zijn overigens niet overtuigend. De groei van de economie in de Verenigde Staten bleef achter bij de verwachtingen en de door het bedrijfsleven gerapporteerde cijfers geven een gemengd beeld.

Regio’s en sectoren

De modelportefeuille aandelen profiteerde van het feit dat er niet in fossiele energie belegd wordt. Vorig jaar was dat een duidelijk nadeel. De energiesector steeg toen met meer dan 30%. In januari was de sector met een daling van 5% een achterblijver. Regionaal waren de verschillen beperkt. Opkomende markten, waarin de portefeuille maar zeer beperkt belegd is, deden het met een rendement van 3% iets beter dan de ontwikkelde markten. 

Individuele aandelen

Veel aandelen werden deze maand beïnvloed door de bekendmaking van winstcijfers over het afgelopen kwartaal of de bekendmaking van de winstvooruitzichten voor het nieuwe boekjaar. In de portefeuille was dat met name zichtbaar bij BT Group. De onderneming kwam met tegenvallend nieuws. Ten eerste heeft het telecombedrijf fors moeten afboeken op de waarde van de Italiaanse dochteronderneming, nadat bleek dat daar al een aantal jaren de winsten te rooskleurig worden voorgesteld. Gelijktijdig werden de verwachtingen voor de komende twee jaar naar beneden bijgesteld als gevolg van uitgestelde bestedingen van de Engelse overheid en bedrijfsleven. Het aandeel daalde deze maand met 17%.

Een andere tegenvaller was Acuity Brands, de Amerikaanse producent van LED verlichting. Ook hier leidde een bijstelling van de verwachtingen tot een koersdaling van 12%.

Er waren ook een aantal meevallers te noteren. Symantec, de Amerikaanse producent van beveiligingssoftware presteerde goed met een stijging van 12%. Ook Zimmer Biomet, de maker van onder andere heupprotheses presteerde goed met een stijging van 12% na de bekendmaking van goede cijfers.

Transacties

Wij hebben eind januari een aantal transacties verricht in de portefeuille. Wij hebben afscheid genomen van ASML. De onderneming heeft sinds opname in de portefeuille een zeer goed rendement laten zien, maar is inmiddels financieel gezien stevig gewaardeerd. Wij hebben de positie geruild naar TSMC, de Taiwanese producent van halfgeleiders, die in onze ogen aantrekkelijker gewaardeerd is.

Ook hebben wij het belang in First Solar verkocht. De vooruitzichten voor deze onderneming zijn te onvoorspelbaar om de positie te handhaven. Met de opbrengsten hebben wij aandelen van de Deense bank Danske Bank gekocht. Daarmee wordt de positie in de sector financiële waarden verhoogd, zodat meer geprofiteerd kan worden van de oplopende rente en het economisch herstel.

Bedrijf uitgelicht: DaVita

Private Banking beoordeelt bedrijven voor haar beleggingsportefeuilles op hun duurzaamheidsprestaties en financiële prestaties.

Werken aan een gezondere wereld

Een goede gezondheid en welvaart voor alle leeftijden. Dat is doel 3 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.