Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat januari 2016

08-02-2016 | De aandelenkoersen daalden in januari. Beleggers waren net als in december erg negatief over de groei van de wereldeconomie. De olieprijs daalde nog verder en er was weinig positief economisch nieuws. De modelportefeuille aandelen daalde in januari met bijna 5%. De referentie-index MSCI World All Countries waarmee de modelportefeuille wordt vergeleken daalde 5,7%.

Een groot deel van deze daling gebeurde in het begin van de maand. De Chinese beurzen daalden toen heel hard en dat zorgde voor onrust bij beleggers in andere landen. De olieprijs daalde in dezelfde periode ook hard. Omdat dit ook vorig jaar al gebeurde, waren beleggers bang voor verdere dalingen in de toekomst. Er werden daarom veel aandelen verkocht. In de tweede helft van de maand ging het op de aandelenbeurzen iets beter, en werd olie iets duurder. Maar dit was niet genoeg om het eerdere verlies goed te maken.

Chinese economie

De Chinese regering wil de economie in dat land veranderen. Maar wat ze precies gaan veranderen, blijft onduidelijk. De aanpassingen van de Chinese overheid komen vaak als een verrassing voor beleggers. Ook is de organisatie die cijfers over de Chinese economie publiceert niet helemaal onafhankelijk van de regering. Beleggers geloven deze cijfers daarom vaak niet. Dit zorgde ervoor dat de Chinese aandelen van beleggers het niet goed deden afgelopen maand.

Dalende olieprijs

Cijfers over de economie in Europa en de Verenigde Staten waren goed, behalve als ze met olie of grondstoffen te maken hadden. Vanwege de dalende olieprijs moeten veel oliebedrijven hun toekomstplannen herzien. Ze verwachten minder winst te maken en dus minder te investeren en minder personeel nodig te hebben. Een deel van deze bedrijven heeft veel geld geleend in de laatste jaren om juist te gaan uitbreiden. Omdat deze uitbreidingen vaak meerdere jaren duren houden de oliebedrijven rekening met veranderingen in de olieprijs. Toch was de daling als die van de laatste maanden sterker dan verwacht. Het wordt voor de bedrijven in deze sector dus lastig om hun leningen terug te betalen. En voor de banken die de leningen hebben uitgegeven wordt het lastig om hun geld terug te krijgen.

FED en renteverhoging

De centrale banken hadden ook invloed op de aandelenkoersen deze maand. De Amerikaanse centrale bank (FED) is vorig jaar begonnen met het verhogen van de rente. Dit gebeurt in stappen en het plan is om in 2016 vier stappen te maken. De FED kijkt hiervoor naar meer dan alleen de Amerikaanse aandelenkoersen. Omdat het bepalen van de rente over de lange termijn gaat, zijn banen en inkomensgroei belangrijker. En hoewel deze cijfers goed zijn, is de FED in januari iets voorzichtiger geworden met de communicatie over haar plannen. Beleggers houden het nieuws van centrale banken namelijk goed in de gaten en reageren op de korte termijn. De FED moet daarom voorzichtig zijn in wat ze zegt.

Japan

De centrale bank van Japan (BOJ) was juist niet voorzichtig en verraste beleggers met een daling van de rente tot onder de 0%. Lokale banken en andere financiƫle bedrijven moeten nu bijbetalen om hun geld bij de BOJ op een rekening te zetten. De BOJ wil er hiermee voor zorgen dat banken meer gaan uitlenen zodat de koopkracht stijgt. Eigenlijk was de rente in Japan al langer lager dan 0% omdat de economie al jaren niet groeit. Maar beleggers hadden niet verwacht dat de BOJ het deze maand officieel zou maken. Het gevolg was dat de wisselkoers van de Japanse munt daalde omdat buitenlandse beleggers hun spaargeld uit het land weghaalden.

Wat gebeurde er bij de bedrijven?

Amerikaanse bedrijven lieten een hogere koersstijging zien dan de referentie-index. Amerikaanse bedrijven in de technologie en gezondheidszorg noteerden de beste resultaten.

Positieve cijfers

Het management van Cognizant, een Amerikaans technologiebedrijf, rapporteerde goede verwachtingen waardoor de koers met bijna 6% steeg. Producent van zonnepanelen First Solar meldde in januari een aantal grote projecten waar het bedrijf aan gaat werken. De koers van het aandeel steeg met bijna 5%. Het Nederlandse technologiebedrijf ASML steeg met 2%.

Het Amerikaanse gezondheidszorgbedrijf Baxalta was in 2015 al in het nieuws omdat een concurrent het bedrijf misschien wilde kopen. In januari was hier weer nieuws over. Beleggers denken dat het goed is voor Baxalta om verkocht te worden. De koers steeg met 3%.

Dalers

De aandelen van banken daalden sterk in januari. Omdat banken maar een klein deel van de modelportefeuille uitmaken, had dat weinig invloed op het rendement van de modelportefeuille.

Bedrijven die grondstoffen verwerken merken als eerste dat er minder economische groei is omdat er dan minder producten nodig zijn. Omdat veel beleggers geloven dat de economische groei minder wordt, verkochten ze de aandelen van deze bedrijven in januari. In de modelportefeuille zitten twee bedrijven die grondstoffen verwerken. De aandelen van Lafargeholcim (-16%) en Johnson Matthey (-9%) daalden allebei.

Online reisbureau Priceline.com daalde 16% omdat beleggers denken dat de bedrijfscijfers zullen tegenvallen. Priceline.com rapporteert haar cijfers volgende maand.

Wijzigingen in de portefeuille

Wij hebben in januari geen aan-of verkopen gedaan in de modelportefeuille.

Aandeel in Boliviaanse bank

Triodos Fair Share Fund is aandeelhouder geworden in Bancosol. Dit is een van de twee grootste microfinancieringsinstellingen in Latijns-Amerika

Uitgelicht uit de portefeuille: Johnson Matthey

Deze maand meer over Johnson Matthey, een Engels chemiebedrijf dat duurzame technologieƫn en producten ontwikkelt en maakt.

De energietransitie - wie geven het goede voorbeeld?

Het gebruik van duurzame energie is de afgelopen jaren enorm toegenomen.