Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat januari 2015

10-02-2015 | Januari 2015 was opnieuw een zeer goede maand voor beleggers in aandelen. Er werd een rendement van gemiddeld 5% behaald. Hiermee vervolgen de beurzen de stijgende trend van 2014. Onderliggend is er echter sprake van grote beweeglijkheid tussen de regio’s, sectoren en de valutakoersen.

De belangrijkste drijfveer voor de koersstijgingen blijft de alsmaar dalende rente. Het ongekend grote inkoopprogramma van staatsobligaties dat de ECB op 22 januari afkondigde heeft de 10 jaars-rente op Duits en Nederlands staatspapier richting 0,3% gedreven.

Lage rente

Opvallend is ook dat de Amerikaanse kapitaalmarktrente blijft dalen. Voor de Amerikaanse economie wordt juist een verkrappend monetair beleid verwacht. De dalende inflatie (olieprijs) en tegenvallende groei over het vierde kwartaal (2,6%) kunnen de daadwerkelijke renteverhoging vertragen, waardoor de rente vooralsnog laag blijft. 

Die dalende en lage rente is de belangrijkste factor voor de verdere stijging van de aandelenkoersen. Beleggers zijn bereid meer  te betalen voor beleggingen in zakelijke waarden, omdat het alternatief van sparen en obligaties geen rendement meer oplevert. De waarderingen op de beurzen lopen daarmee verder op. Dit kan alleen zo doorgaan wanneer de rente laag blijft en de economische groei en de bedrijfsresultaten zich volgens verwachting ontwikkelen. Er is steeds minder ruimte voor tegenvallers.

Verwachte winstherstel

Dit zagen we in januari terug. Het zijn opnieuw de defensieve sectoren die de hoogste rendementen laten zien. Een nieuwe ontwikkeling is echter te vinden in het uiteenlopen van de Amerikaanse markt en de Europese aandelenbeurzen. In lokale valuta doen de Europese beurzen het duidelijk beter dan de ondernemingen uit de Verenigde Staten.

In het algemeen verwachten analisten meer winstherstel in Europa. Ook profiteren Europese ondernemingen van het feit dat de euro behoorlijk verzwakt is ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Na de daling van 13% in 2014 is de euro in januari verder verzwakt. In dit opzicht werkt de politiek van de ECB prima. De exportpositie van Europa wordt namelijk versterkt. Uitgedrukt in euro’s ontlopen de Amerikaanse en Europese beurzen elkaar overigens een stuk minder.

Modelportefeuille aandelen

De modelportefeuille aandelen wist beperkt te profiteren van de overweging in Europese aandelen. Per saldo bleef de portefeuille licht achter door een aantal tegenvallende ontwikkelingen bij DSM (analistenrapporten), Seagate (kwartaalcijfers) en Priceline (valuta-effecten).

Wijzigingen

In januari werden een aantal transacties verricht. Zo namen we afscheid van Adidas omdat we verwachten dat de winstontwikkeling langdurig achterblijft. DSM werd verwijderd uit de portefeuille door de twijfels over de gang van zaken in de vitamine-divisie en de gevoeligheid voor de dure Zwitserse frank. Ook hebben wij tapijtproducent Interface verkocht vanuit financiële afwegingen.

In Red Electrica en Hain Celestial zijn de grote belangen iets afgebouwd. Nieuw in de portefeuille zijn het Zweedse Assa Abloy (sloten en veiligheidssystemen), Inditex en het Amerikaanse Keurig Green Mountain (producent van koffiesystemen en koffie-pads).

Hoe koop je een eerlijk apparaat?

We kunnen niet meer zonder onze mobiele telefoons, laptops en navigatiesystemen.

Uitgelicht uit de portefeuille: BT Group

Deze maand meer over BT Group. De Britse telecomgigant.

Groene stroom voor Nepal

Meer dan 3 miljoen inwoners van Nepal krijgen groene energie van de nieuwe waterkrachtcentrale.