Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat februari 2017

06-03-2017 |

De modelportefeuille aandelen had in februari een rendement van 4,5%. De stijging van de referentie-index MSCI World All Countries was 4,6%. In de eerste twee maanden van het jaar steeg de modelportefeuille aandelen 5,7% tegenover een stijging van 4,8% voor de MSCI World All Countries index.

Politiek

Beleggers blijven met veel interesse kijken naar de politieke ontwikkelingen op wereldschaal. Nog steeds beïnvloeden de uitlatingen en het voorgenomen beleid van de Amerikaanse president de aandelenmarkten sterk. De Amerikaanse regering was eerst positief over Rusland en negatief over de bestaande handelssancties. Het lijkt dat de regering terugkomt op dit standpunt. De Russische beurs was met een forse daling dan ook een uitzondering op de stijgende aandelenmarkten. De Amerikaanse president Trump herhaalde op de laatste dag van de maand nog eens zijn uitgesproken ideeën over belastingverlaging voor consumenten en bedrijven en de grote plannen voor investeringen in infrastructuur.

In Europa waren de daadwerkelijke start van de Brexit en de reeks aan verkiezingen in diverse Euro-landen de belangrijkste politieke onderwerpen.

Economie

De meeste aandacht van beleggers gaat uit naar de wereldpolitiek. Daarnaast is het belangrijk dat de economische cijfers blijven passen bij een versnellende groei van de wereldeconomie. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 verhogen belangrijke instanties als de OECD en het IMF hun groeiverwachtingen. De inflatieverwachtingen stijgen ook iets. Dit vergroot de kans op een renteverhoging door de FED, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, in maart. Ook de meevallende bedrijfsresultaten zorgen voor een positieve stemming op de aandelenbeurzen. Verhogingen van de winstverwachtingen komen steeds vaker voor. Dit is duidelijk anders dan de afgelopen periode.

Regio’s en sectoren

De modelportefeuille aandelen profiteert van de afwijkende sectorwegingen ten opzichte van de referentie-index. Over de eerste twee maanden van het jaar zijn de sectoren Informatietechnologie en Gezondheidszorg de bedrijfstakken met de hoogste koersstijgingen. In beide sectoren belegt de aandelenmodelportefeuille iets meer dan de referentie-index. Ook het niet beleggen in de sector Fossiele Energie is positief voor het rendement van de modelportefeuille aandelen. Deze sector doet het met een rendement van -5% opvallend slecht.

Regionaal zijn de rendementsverschillen deze maand klein. Door een iets sterkere Amerikaanse dollar hadden Amerikaanse aandelen een hoger rendement dan de Europese.

Individuele aandelen

De bekendmaking van de kwartaalresultaten beïnvloedde deze maand de koersen van veel bedrijven. Vestas, de Deense producent van windmolens, wist bijvoorbeeld ondanks zeer goede berichten in 2016 de beleggers toch te verrassen met een beter dan verwachte jaarwinst en orderportefeuille. De koers steeg na bekendmaking van de cijfers met 8%. Hetzelfde gebeurde bij een aantal Amerikaanse bedrijven; Priceline (o.a. Booking.com) steeg met 11%, speelgoedmaker Hasbro steeg zelfs met 19% en Cisco (+13%), Kimberly Clark (+11%) en Davita (+11%) waren positief voor het resultaat van de modelportefeuille aandelen.

Negatief waren onder andere de Engelse maker van katalysatoren Johnson Matthey (-5%) en de Zweedse bank Svenska Handelsbanken (-5%).

Wij hebben in februari geen transacties gedaan.

Duurzame ontwikkeling vraagt om inclusieve financiering

Wat betekenen de SDG's voor ons als duurzame investeerder?

Toegang voor iedereen

Elektriciteit is een vorm van energie waar mensen op rekenen. Onze huishoudelijke apparaten, computers, telefoons en – steeds meer – auto's werken erop.

Bedrijf uitgelicht: Rockwell Automation

Private Banking beoordeelt bedrijven voor haar beleggingsportefeuilles op hun duurzaamheidsprestaties en financiële prestaties.