Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat februari 2016

08-03-2016 | De aandelenkoersen daalden verder in februari. De zorgen over de groei van de wereldeconomie waren wederom van invloed op de beurs. Maar er was ook goed nieuws. Zo was er positief inflatienieuws uit de Verenigde Staten en er werden een paar beursdagen met een stijgende koers genoteerd.

De modelportefeuille aandelen daalde in februari met 0,7%. De referentie-index MSCI World All Countries waarmee de modelportefeuille wordt vergeleken daalde met 1,1%.

Inflatieverwachtingen

Beleggers houden de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten goed in de gaten. Als deze gaan stijgen is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank (FED) de rente verder gaat verhogen. De inflatie-verwachtingen waren negatief, maar in februari kwam een belangrijk rapport uit waarin de inflatie in de VS hoger bleek te zijn dan eerder geschat. Daarom verwachten beleggers juist binnenkort een renteverhoging.

‘Brexit’

In februari zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie over sociale uitkeringen voor migranten. Dit is onderdeel van de langer lopende discussie in dat land over het voordeel en de kosten van Europa. Een referendum over de vraag of Groot-Brittannië lid moet blijven van de Europese Unie wordt deze zomer verwacht. Terwijl de discussie over deze ‘Brexit’ steeds luider wordt, komt de koers van de Britse pond verder onder druk te staan. De onzekerheid over de toekomst van de Britse economie maakt dat beleggers hun vermogen voorlopig liever aanhouden in andere valuta.

Wat gebeurde er bij de bedrijven?

Bedrijven in de sectoren basismaterialen, industrie en energie deden het goed deze maand. De koersen van deze bedrijven zijn de afgelopen maanden sterk gedaald en beleggers hopen op herstel.

Positieve cijfers

Priceline.com, bekend van de Nederlandse hotelwebsite Booking.nl rapporteerde zeer goede cijfers waardoor de koers met ongeveer 18% steeg. Producent van internet verbindingssystemen Cisco Systems verraste beleggers naast goede cijfers ook met een groeiend marktaandeel en een uitbreiding van haar plan om aandelen terug te kopen. De koers van Cisco Systems steeg met ruim 9%. De Amerikaanse leverancier aan gezondheidszorgbedrijven Baxter liet met haar cijfers zien dat het ook zonder het recent afgesplitste bedrijfsonderdeel Baxalta goede resultaten kan behalen. Beleggers waardeerden dit met een koersstijging van meer dan 7%.

Dalers

De aandelen van banken daalden verder in februari . Omdat banken maar een klein deel van de modelportefeuille uitmaken, had dat weinig invloed op het rendement van de modelportefeuille.

De koers van Cognizant, een Amerikaans IT consultancybedrijf daalde deze maand met meer dan 10% vanwege minder goede bedrijfscijfers en mindere verwachtingen voor het jaar. Als er minder economische groei wordt verwacht, dan worden consultancybedrijven minder vaak ingehuurd. Er zijn beleggers die in de bedrijfswinsten en vooruitzichten van Cognizant dus een indicatie zien voor lagere economische groei.

Wij hebben in februari geen aan-of verkopen gedaan in de modelportefeuille.

12% groei voor Triodos Bank Private Banking

Het totale beheerd vermogen van Triodos Bank Private Banking groeide in 2015 met 12%.

Bedrijf uitgelicht: Assa Abloy

Dit Zweedse bedrijf maakt gebouwen veiliger en duurzamer.

Het verlies van belastingontwijking

Hoe zit dat nu eigenlijk met die winstbelasting?