Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat februari 2015

09-03-2015 | In februari konden aandelenbeleggers wederom een mooi rendement bijschrijven. De koersen liepen wereldwijd met ongeveer 7% op en noteren dit jaar al rond de 12% hoger. Er was afgelopen maand dan ook veel goed nieuws te melden. Zowel macro-economisch, qua politieke ontwikkelingen en van individuele bedrijven.

Het vertrek van Griekenland uit de Eurozone leek deze maand nog even een mogelijkheid te zijn. De nieuw verkozen Griekse regering stelde zich stevig op tegen de verplichte bezuinigingen en terugbetaling van de enorme staatsschuld.

De rente op de 10-jaars Griekse staatslening liep deze maand licht terug na een eerdere stijging rondom de verkiezingen. Ondanks de harde lijn van de Griekse regering zijn er toch onderhandelingen mogelijk, blijven de kredietlijnen voorlopig open en zijn beleggers weer even gerustgesteld.

Ook in Oekraïne is druk overleg geweest deze maand. Met ondersteuning van Duitsland en Frankrijk wisten de Oekraïense regering en de Russische president Poetin tot een staakt-het-vuren te komen. De Russische economie heeft zwaar te lijden onder de sancties die de internationale gemeenschap oplegde vanwege de annexatie van de Krim. En hoewel de olieprijs met meer dan 15% opliep deze maand, is de 100 dollar per vat waar de Russische overheid haar budget voor 2015 op gebaseerd heeft, nog lang niet in zicht.

Werkgelegenheid in de VS

De rente op Amerikaanse staatsobligaties heeft begin februari haar voorlopige dieptepunt bereikt en steeg deze maand licht. Dit gebeurde nadat goede werkgelegenheidscijfers beleggers deden realiseren dat de kans op een snel einde aan het ruime monetaire beleid van de FED steeds groter wordt. Voorlopig zorgen ‘terugkerende werkzoekenden’ (mensen die eerder het zoeken naar een baan hadden opgegeven en daardoor niet mee werden geteld in de werkloosheidscijfers) voor een overschot op de arbeidsmarkt. Maar als steeds meer mensen een baan vinden zullen de lonen, en daarmee de inflatie, gaan stijgen. Voor de FED is dat een reden om het monetair beleid te gaan verkrappen.

Europa

Europese bedrijven waren in februari weer iets optimistischer, met de Franse dienstensector als positieve verrassing. De maandelijkse graadmeter voor het vertrouwen van inkoopmanagers steeg hier tot het hoogste niveau sinds 2011. In Spanje en Italië daalde de kapitaalmarktrente, dankzij de plannen van de ECB voor de inkoop van obligaties, tot het laagste punt sinds 2010. Dit maakt lenen goedkoper en hervormen makkelijker voor deze landen. Het verlicht echter ook het gevoel van noodzaak om grote veranderingen door te voeren.

De winstcijfers over het laatste kwartaal van 2014 en de uitgesproken verwachtingen over het lopende kalenderjaar zijn over het algemeen positief. Europese exportbedrijven hebben momenteel ook voordeel van de lagere euro ten opzichte van de dollar. De concurrentiepositie wordt versterkt en de in Amerikaanse dollars geboekte resultaten zijn in euro’s uitgedrukt gunstiger.

Referentieportefeuille aandelen

De modelportefeuille aandelen presteerde in februari goed. De sterkste bijdrage kwam van First Solar. De onderneming profiteerde van het bericht dat het bestaande zonne-energieparken in een nieuwe entiteit naar de beurs wil brengen. De koers liep met ca. 40% op. Ook ING was een positieve uitschieter met een stijging van 20%. De dividendhervatting en verder afbouw van het belang in dochter NN groep speelden hierbij een rol. Andere opmerkelijke koersstijgingen waren te vinden bij Priceline.com (+23% na zeer sterke omzetgroei), voedingsproducent Hain Celestial (+19%) en IT dienstverlener Cognizant (+16%). Achterblijvers als gevolg van tegenvallende kwartaalcijfers waren recycler LKQ (-4%), telecombedrijf Telenor (-5%), farmaceut Baxter (-1%) en de Australische bank Bendigo (-1%).

Wijzigingen

In februari is de samenstelling van de portefeuille niet veranderd.

Triodos Bank in dialoog

Triodos Bank gaat de dialoog aan met de bedrijven op de beurs.

Triodos Beleggingsfondsen groeien met 6% in 2014

Het totaal aan vermogen is in 2014 met 6% toegenomen tot EUR 2,7 miljard.

Uitgelicht uit de portefeuille: Keurig Green Mountain

Deze maand meer over Keurig Green Mountain.