Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat december 2014

08-01-2015 | Waar het de laatste maand van het jaar meestal rustig is op de internationale kapitaalmarkten, kregen beleggers afgelopen maand onverwachts veel ontwikkelingen voorgeschoteld. De economische groei en de inflatie in de ontwikkelde landen buiten de Verenigde Staten blijft  hardnekkig laag.

Ook de verwachtingen voor het komend jaar werden neerwaarts bijgesteld. Dit zette, samen met het vergrote aanbod uit de schaliegasprojecten in de VS,  de olieprijs in december verder onder druk. De economieën van een aantal olieproducerende landen kraakten. De betalingsbalansen van deze landen zijn gebaseerd op een olieprijs die veel hoger ligt dan de huidige 50 tot 60 dollar per vat. Voor de korte termijn hebben deze landen reserves aangelegd om aan de lopende verplichtingen te voldoen, maar er ontstaat steeds meer onzekerheid over hun solvabiliteit op middellange termijn. Zo verhoogde de Russische centrale bank deze maand de rente van 10,5% naar 17% om de wisselkoers van de Roebel te ondersteunen.

Energiesector

Op de aandelenmarkten maakten de koersen van bedrijven in de sector energie en aanverwante sectoren een stevige ommekeer mee na de scherpe daling van vorige maand. Koopjesjagers en beleggers die geloven in een snel herstel van de olieprijs zorgden dat de koersen van de  energiebedrijven opliepen met 2%. De sector duurzame energie zag nog geen herstel in december. Zonnecelfabrikant First Solar verloor deze maand nog eens 6%.

Toegenomen vertrouwen

Voor industriële ondernemingen is de lagere olieprijs juist een meevaller omdat dit de kostprijs van hun producten drukt. De geselecteerde bedrijven uit deze sector lieten een koersstijging van ruim 5% zien deze maand. Ook in de consumentensectoren Gebruiks – en Verbruiksgoederen is de lagere olieprijs een voordeel. Consumenten zijn hierdoor minder geld kwijt aan de pomp. Dit in combinatie met de lage inflatie maakt dat mensen meer durven uit te geven tijdens de feestdagen. Het vertrouwen van de Europese consument is mede daardoor sinds eind oktober sterk toegenomen.

Modelportefeuille aandelen

De modelportefeuille aandelen kende naast de tegenvallende bijdrage van First Solar ook een aantal positieve uitschieters. De Amerikaanse tapijttegelfabrikant Interface rapporteerde zeer goede cijfers en liep deze maand 12% op. Als gevolg van verbeterde marktomstandigheden op het gebied van dataopslag liet Seagate een koersstijging van 4% zien. De koers van Baxter liep met 4% op nadat het bedrijf liet weten een bedrijfsonderdeel verkocht te hebben. De aandelenportefeuille rendeerde 1% in december en bleef hiermee licht achter op de referentie-index MSCI World. Over geheel 2014 heeft de aandelenportefeuille een rendement van 18% behaald versus 20% voor referentie-index.

Wij blijven van mening dat de aandelenmarkten door de combinatie van redelijke winstgroei en een zeer lage rente nog steeds interessant gewaardeerd zijn en handhaven onze voorkeur voor aandelen ten opzichte van obligaties.

Obligaties

Obligatiebeleggers zagen deze maand de kredietwaardigheid van Frankrijk verlaagd worden door ratingbureau Fitch. Reden voor de verlaging van AA+ naar AA zijn de uitblijvende structurele hervormingen van de economie. Andere ratingbureaus houden hun kredietscores voorlopig nog op AA+, maar hebben negatieve verwachtingen. Ondanks deze ontwikkeling ging de Europese kapitaalmarktrente in december licht omlaag en daalde de Duitse 10-jaars rente tot nieuwe laagterecords onder de 0,6%. De Europese Centrale Bank is inmiddels bezig met de opkoop van obligaties ter ondersteuning van de economie. Vooralsnog onthoudt de ECB zich van het opkopen van staatsobligaties en koopt zij obligaties van bedrijven op of die met hypotheken als onderpand.

Uitgelicht uit de portefeuille: Red Electrica de España

Red Electrica is koplopper op het gebied van duurzame energie.

Meer dan 1 miljard voor de Triodos SRI fondsen

De Triodos Sustainable Funds (SRI) hebben eind 2014 de historische mijlpaal van 1 miljard euro beheerd vermogen behaald.

Meer bio, minder GGO

Veranderen de grote voedselproducenten in de goede richting?