Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat augustus 2017

08-09-2017 |

Net als in juli presteerden de aandelenmarkten matig. Met uitzondering van de opkomende markten daalden de beurzen. De MSCI All Countries index daalde in augustus met 0,5%. De modelportefeuille aandelen bleef daarbij achter en behaalde een maandrendement van -2,0%. Daarmee bedraagt het rendement van de portefeuille over 2017 3,9%. De MSCI AC index laat over de eerste 8 maanden van het jaar een rendement van 2,1% zien.

Lage rente

Het besef dat de financiële markten de afgelopen jaren flink hebben geprofiteerd van de steun van de centrale banken wordt bij beleggers steeds groter. Nu de economie zich ook in Europa gunstig ontwikkelt lijkt de belangrijkste vraag te zijn wanneer de centrale banken hun beleid weer gaan normaliseren. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de vraag hoe de ECB haar opkoopprogramma van obligaties gaat terugschroeven. ECB-voorzitter Draghi kiest zijn woorden de laatste weken wat voorzichtiger, zodat de rentestijging uit juli weer teniet is gedaan. Een hogere rente is uiteindelijk een negatieve factor voor de waardering van aandelenmarkten.

Economie

De Europese economie ontwikkelt zich de laatste maanden gunstig. Toch lijkt het erop dat de ECB haar beleid pas gaat verkrappen op het moment dat men meer overtuiging heeft over de ontwikkeling van de inflatie. Het blijft opmerkelijk dat met een wereldwijde groei van circa 3,5% en positieve bijstellingen in de groeiverwachtingen van Europa en Azië de inflatiecijfers zo bescheiden zijn.

US Dollar

Deel van de beperkte inflatieverwachtingen zijn weer terug te voeren op de valutaontwikkelingen. De euro is aan een forse opmars bezig ten opzichte van US Dollar. De Amerikaanse economie groeit toch niet zo hard als eerder werd verwacht. De positieve effecten die verwacht werden van de economische plannen van Donald Trump over belastingverlaging en bestedingen aan infrastructuur worden door beleggers genuanceerd. Op zich leidt dit niet tot grote bijstellingen, maar beleggers schatten wel in dat het monetaire beleid van de FED langzamer zal veranderen dan eerder werd aangenomen. Het idee dat de ECB eerder in actie komt en de FED juist later heeft ertoe geleid dat de Euro veel sterker is geworden ten op zichte van de US Dollar. Vanaf de start van het jaar bedraagt de stijging al zo een 15%. Mede daarom zijn de rendementen van Amerikaanse aandelen in euro’s uitgedrukt dit jaar negatief.

Regio’s en sectoren

Opnieuw presteerden de opkomende markten goed met een maandrendement van 1,4%. De andere regio’s lieten kleine negatieve rendementen zien. Ook de verschillende sectoren presteerden in lijn met de eerdere maanden van dit jaar. Energie was met -3% weer de zwakste sector, terwijl de IT-sector met een plus van 2% sterk presteerde. Gerekend vanaf 1 januari is het rendement van de IT-sector 15%, terwijl de Energiesector 18% heeft ingeleverd. Overigens bedraagt het gewicht van de sector Energie nog maar 6% van de wereldindex.

Individuele aandelen

Net als in juli bleef de modelportefeuille aandelen in augustus achter ten opzichte van de benchmark. Een aantal individuele bedrijven werd afgerekend op tegenvallende kwartaalresultaten. Een opvallende daler was het Britse WPP. Dit doorgaans stabiele communicatie- en marketingbedrijf maakte tegenvallende omzetcijfers bekend en wees op tegenvallende bestedingen van klanten uit de consumentensector. Grote klanten als Unilever en Nestlé liggen onder druk van activistische aandeelhouders en schroeven hun reclamebestedingen terug. WPP verloor 11% in augustus.

Een andere opvallende daler was het Amerikaanse Davita. Deze dienstverlener op het gebeid van dialysecentra kent normaal gesproken een vrij voorspelbare winstontwikkeling, maar werd na cijfers afgerekend door beleggers. Angst dat de tarieven onder druk komen was daarbij de belangrijkste reden.

Ook Acuity Brands (ledverlichting) had een zwakke maand met een daling van 13%. Hoewel de cijfers een maand eerder meevielen is er opnieuw onrust ontstaan in deze sector door toenemende concurrentie.

Meevallers waren te vinden bij Novo Nordisk. Deze Deense producent van diabetesmedicijnen laat na een moeizaam 2016 dit jaar een goed herstel zien en liep in augustus met 12% op. Ook het Amerikaanse Owens Corning (isolatiemateriaal voor de bouw) presteerde goed in het positieve sentiment over de Amerikaanse huizenmarkt (+10%). Ook Atlas Copco (industriële apparatuur en dienstverlening) had een goede maand (+7%).

Wij hebben in augustus geen transacties verricht.

Wat beleggers kunnen leren van het fipronil-schandaal

“Zijn biologische bedrijven nog wel betrouwbaar?”

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.