Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat augustus 2016

05-09-2016 | De modelportefeuille aandelen daalde in augustus met 0,8%. Daarmee is het rendement over de eerste 8 maanden van dit jaar nog maar net positief (0,3%). Het verschil in rendement met de referentie-index MSCI World All Countries is groter geworden. Deze index is dit jaar 3,3% gestegen.

Aandacht voor de FED

De eerste cijfers over de Britse economie na de Brexit lijken mee te vallen. De daadwerkelijke afsplitsing van de Europese Unie zal een proces van vele jaren gaan worden. Daarmee lijkt deze hobbel voor beleggers genomen.

De aandacht verschuift weer naar de lage rente. De FED door de redelijke economische omstandigheden in de Verenigde Staten, als eerste de rente verhogen. De werkgelegenheid en de woningmarkt in de VS ontwikkelen zich goed. Ook de grondstofprijzen stabiliseren en de beurzen van opkomende markten herstellen. Deze ontwikkelingen maken een renteverhoging door de FED mogelijk. Beleggers verwachten deze renteverhoging na de presidentsverkiezingen in november. De FED heeft dit mogelijke beleid zeer zorgvuldig gecommuniceerd. Zij voorkomt hiermee dat de aandelenmarkten nerveus worden. Beleggers durfden daarom weer te beleggen in risicovollere sectoren als energie, grondstoffen en ook banken en verzekeraars. Deze sectoren stegen het hardst. De modelportefeuille aandelen steeg minder omdat wij een voorkeur hebben voor ondernemingen met een voorspelbare winstgevendheid. Wij beleggen niet in energie en opkomende markten en maar weinig in banken en verzekeraars.

Cijferseizoen afgelopen

Door de zeer lage kapitaalmarktrente zijn de koers-winst-verhoudingen van aandelen gestegen. Beleggers reageren daarom heftiger op mee- en tegenvallers na het bekendmaken van bedrijfsresultaten. De portefeuille had hier in augustus ook mee te maken.

De grootste tegenvaller was Hain Celestial. Deze Amerikaanse maker van gezonde en biologische voeding had slechte berichten. De onderneming heeft de boekhouding niet op orde. Hierdoor werd de bekenmaking van de winstcijfers uitgesteld. De koers daalde met 30% en wij hebben het aandeel verkocht. Zonnepanelen producent First Solar had ook tegenvallende berichten. De koers daalde met 19%. Ook Novo Nordisk (Farmacie, Denemarken) en Davita (Dialyse centra, Verenigde Staten) daalden sterk na slechte kwartaalresultaten.

Een aantal bedrijven werden ruim beloond voor goede berichten. De Zwitserse sanitair maker Geberit steeg met 13%. Windmolenmaker Vestas liet zeer goede winstcijfers zien en steeg met 19%. Ook de Amerikaanse beveiligingssoftware producent Symantec steeg met 19%. ING had goede halfjaarresultaten en de koers steeg deze maand met 15%.

Aan- en verkopen

Naast Hain Celestial hebben we ook een gedeelte van onze belegging in Henkel verkocht. Deze Duitse schoonmaakmiddelen- en lijmfabrikant is door koersstijging te groot geworden. Met de verkoopopbrengst van Hain en Henkel zijn aandelen van het Amerikaanse Zimmer Biomet (marktleider op het terrein van heup- en knieprotheses) en het eveneens Amerikaanse Hasbro (producent van spellen en multimedia formats voor kinderen) gekocht.

Toegang tot betaalbare huisvesting

In het dichtbevolkte India leeft meer dan de helft van de stedelijke bevolking in erbarmelijke omstandigheden in sloppenwijken.

Van vernietiging naar ontwikkeling

De biodiversiteit op aarde vermindert in een snel tempo.

Bedrijf uitgelicht: Roche

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over Roche.