Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat augustus 2015

08-09-2015 | Augustus was een slechte maand voor de aandelenmarkten. De start van de maand was nog positief, maar de negatieve berichtgeving uit China leidde tot een ware verkoopgolf en zette de beurzen in twee weken tijd bijna 20% lager. Per saldo daalde de modelportefeuille aandelen met zo’n 9% deze maand, een procentpunt meer dan nieuwe referentie-index de MSCI World All Countries Index. Het rendement van de portefeuille vanaf de start van het jaar bedraagt nu 6%.

Onder invloed van goede cijfers over de Amerikaanse en Europese economie en meevallende bedrijfsresultaten konden de beurzen de stijgende trend uit juli in eerste instantie dus doorzetten. Toen echter bekend werd dat de Chinese overheid de eigen munt ging devalueren veranderde het marktsentiment. Het verzwakken van de Yuan tegenover andere valuta werd uitgelegd als manier om de Chinese export te bevorderen op een moment dat de Chinese economie tekenen van lagere groei vertoont.

De aandelenmarkten kwamen later in de maand pas onder grote druk te staan. Toen werd duidelijk dat de groei van de industriële productie afzwakte. De paniek werd ook versterkt door de enorme bewegingen op de lokale Chinese aandelenmarkt. Ondanks diverse steunmaatregelen van de Chinese autoriteiten stapten particuliere beleggers hier massaal uit de markt. Dit lijkt overigens meer ingegeven door de enorme rendementen die het laatste jaar zijn geboekt dan door de verzwakkende economische groei.

Beleggingsbeleid

Nu duidelijk is dat ook China naar het valutawapen grijpt en de industriële productie in dit land deze zomer daadwerkelijk afneemt, is de vraag in hoeverre dit de economische groei op middellange termijn gaat beïnvloeden. Wij zijn van mening dat die wereldwijde groei de komende jaren in tact blijft. Uiteraard heeft een lager groeicijfer van de Chinese economie een negatieve invloed, maar de verwachting is dat deze tweede economie van de wereld door adequaat overheidsingrijpen op een lager, maar nog steeds redelijk groeipad blijft.

Daarnaast lijken de Amerikaanse en Europese economieën aan kracht te winnen. Per saldo gaan wij er niet van uit dat ondernemingen hun groeiverwachtingen fors moeten bijstellen als gevolg van de ontwikkelingen in China. Na de forse koersdalingen zijn de waarderingen van de aandelenmarkten in onze ogen dan ook aantrekkelijk. Wij handhaven daarom de overwogen positie van aandelen in de beleggingsportefeuilles.

Modelportefeuille aandelen

De daling van de aandelenmarkten in augustus deed zich over de hele linie in gelijke mate voor. Alle regio’s en sectoren verloren tussen de 7 en 10% aan waarde. Beleggers wilden kennelijk sowieso uit de markt stappen, vooral ingegeven door de forse stijgingen van de afgelopen periode.

Naast deze algemene trend werd deze modelportefeuille beïnvloed door specifiek bedrijfsnieuws. Twee bedrijven wisten ondanks de negatieve trend, een positief rendement te behalen. Het biotechnologische Baxalta, recent afgesplitst van haar moederbedrijf Baxter, ontving een overnamebod van haar Britse branchegenoot Shire plc en liep ongeveer 6% op. Ook First Solar steeg circa 6% na goede kwartaalcijfers en een verhoogde winstverwachtingen voor het lopende jaar.

Walt Disney was een van de grootste achterblijvers deze maand. Ze lieten prima resultaten zien, maar verlaagde de verwachtingen voor de komende jaren voor de TV-kanalen op sportgebied. De koers reageerde stevig en het aandeel verloor 16%. Ook de Amerikaanse software leverancier Intuit daalde na verlaagde winstverwachtingen en de aangekondigde verkoop van bedrijfsonderdelen (-20%). Beide ondernemingen waren extra gevoelig voor winstnemingen nadat de koersen eerder dit jaar fors waren opgelopen.

Ondanks de al neerwaarts bijgestelde verwachtingen kwam de Amerikaanse koffieproducent Keurig Green Mountain met tegenvallende omzetcijfers. Hierop verloor het aandeel 25%. De Australische bank Bendigo presteerde net als de gehele Australische financiële sector zwak en verloor 18%.

Wij hebben in augustus geen transacties verricht.

Een gezonde bodem is biodivers

Wat is het verband tussen de bodem en biodiversiteit? En wat eist Triodos Bank van bedrijven om de biodiversiteit te verhogen?

Sterke groei Triodos beleggingsfondsen en Private Banking

Het totaal aan vermogen van de Triodos beleggingsfondsen is in het eerste halfjaar van 2015 met 10% toegenomen tot EUR 2,9 miljard.

Uitgelicht uit de portefeuille: Vestas Wind Systems

Deze maand meer over Vestas Wind Systems. Dit Deense bedrijf produceert windmolens.