Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat augustus 2014

08-09-2014 | De internationale kapitaalmarkten waren in augustus overwegend positief gestemd. Opvallend genoeg lijken de vele geopolitieke brandhaarden nauwelijks invloed te hebben op de aanhoudende stijging van zowel aandelen als obligaties. De beurs in de Verenigde Staten behaalde haar hoogste stand ooit.

Belangrijke aanleiding hiervoor is het feit dat de Amerikaanse economie weer op volle toeren draait. Waar indicatoren de afgelopen maanden nog een gemengd beeld gaven, lijken alle seinen nu op groen te staan.

Bankiersvergadering

Op de vergadering van centrale bankiers van 22 augustus gaf Fed-voorzitter Janet Yellen een vrij neutrale toespraak die de Amerikaanse beurs niet afremde. Op ditzelfde overleg in de Amerikaanse plaats Jackson Hole sprak ook ECB president Mario Draghi. Zijn boodschap over de Europese economie, gecombineerd met tegenvallende groeicijfers, doet beleggers vermoeden dat de Europese economie ook kwantitatieve verruiming nodig heeft om weer te gaan groeien.

Vertrouwen

Het vertrouwen van Europese bedrijven in de toekomst viel wederom tegen, waarbij de Franse industriebedrijven het minst positief waren. In Japan waren de inkoopmanagers weer iets positiever, hoewel daar wel de detailhandelsverkopen daalden. Consumenten hebben begin dit jaar flink ingekocht omdat de Japanse BTW in april werd verhoogd. Nu lijkt deze particuliere consumptie weer terug te zijn op het oude niveau.

Resultaten aandelen

De Europese aandelenmarkten bleven deze maand achter bij die van Noord Amerika, terwijl de ontwikkelde landen in AziĆ« het minste rendement liet zien. Vooral de sectoren Informatietechnologie en Gezondheidszorg deden het goed. De modelportefeuille aandelen en de MSCI World referentie-index stegen in augustus met circa 4%. Itron, producent van slimme meters, presenteerde zeer goede cijfers waardoor het aandeel steeg met 18%. Deze onderneming maakte ook bekend dat  ze voortaan slimme watermeters voor in meterkasten aan Evides Waterbedrijf gaat leveren. Evides levert water aan 2,5 miljoen mensen in het westen van Nederland.

Obligaties

De obligatierente daalde deze maand weer. De rente op een 10-jarige Duitse obligatie daalde in augustus voor het eerst onder de 1%. De 10-jarige rente op Nederlands staatspapier komt ook steeds dichter in de buurt van de 1%. Het rendement van de modelportefeuille obligaties liep verder op tot 5,2% over de eerste 8 maanden van het jaar. 

Uitgelicht uit de portefeuille: LKQ

LKQ recycled autowrakken. Hierdoor belanden de onderdelen niet op de schroothoop.

Halfjaarcijfers 2014 Triodos beleggingsfondsen

Triodos Sustainable Funds groeide sterk in het eerste halfjaar.

Tinmijnbouw in Indonesiƫ

Hoe stimuleert Triodos Bank de eerlijke tinwinning?