Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat april 2017

08-05-2017 |

De waarde van de modelportefeuille aandelen steeg in april met 1,8%. Daarmee deed de portefeuille het duidelijk beter dan de referentie-index MSCI World All Countries, die met 0,3% daalde. Over de eerste vier maanden van 2017 is het rendement van de modelportefeuille 9,9% versus 5,2% voor de MSCI World All Countries Index.

Sterkere economie en hogere bedrijfswinsten

De positieve economische ontwikkelingen in zowel Europa, de Verenigde Staten als in de opkomende markten zorgen voor een sterke stijging van de bedrijfswinsten. Bedrijven in de Amerikaanse aandelenindex S&P 500, behaalden in het eerste kwartaal 13% meer winst en opzichte van het eerste kwartaal in 2016. Dit is de sterkste stijging sinds 2009. De omzet bij deze bedrijven steeg met 5%. Deze cijfers betreffen 75% van de 500 bedrijven in de index Deze positieve winstontwikkeling is ook zichtbaar bij bedrijven uit de andere regio’s.

Rente lager na Franse verkiezingen

De uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen had een positieve invloed op de kapitaalmarkten. De verwachting – die inmiddels ook uitgekomen is – was dat presidentskandidaat Emmanuel Macron ook in de tweede ronde op 7 mei meer stemmen zal krijgen dan de andere overgebleven kandidaat Marine Le Pen. Met Macron als nieuwe president zal Frankrijk het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk niet volgen en lid blijven van de Europese Unie en de eurogroep. De rente op 10-jarige Franse staatsobligaties daalde fors en de koersen op de Europese beurzen stegen. Daarnaast werd de euro deze maand sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat kwam door de twijfels over de koers van de Amerikaanse president Trump.

Beleid ongewijzigd

Het positieve beeld van sterkere economische groei, lage rente en stijgende bedrijfswinsten blijft staan. In deze situatie houden aandelen onze voorkeur. De waardering voor aandelen stijgt, maar blijft dankzij de lage rente aantrekkelijk. Na de sterke koersstijging van de afgelopen maanden hanteren wij een neutrale aandelenweging en een onderwogen obligatieweging.

Regio’s en sectoren

Door de verbeterde economische groeivooruitzichten voor Europa en de sterkere euro stegen de Europese aandelen in april het hardst. Deze stegen 3%, terwijl Amerikaanse aandelen 0,7% in waarde stegen (uitgedrukt in euro). Omdat de modelportefeuille aandelen meer in Europa belegt dan de wereldindex was dit positief.

De portefeuille profiteerde ook van de duurzame keuze om niet in de fossiele olie- en gassector te beleggen. Deze sector deed het ook in april slechter dan de wereldindex en is vanaf de start van het jaar gerekend de slechtste sector met bijna 9% koersdaling.

Individuele aandelen

De grootste uitschieters van april waren de Deense farmaceut Novo Nordisk (+11%), het Amerikaanse betaalbedrijf PayPal (+9) en ook weer het Spaanse kledingbedrijf Inditex (+7%). De dalers waren deze maand onder andere de Amerikaanse LED-verlichting producent Acuity Brands (-15%), de Zwitserse cementproducent LaFargeHolcim (-6%) en het Britse communicatiebedrijf WPP (-4%).

Wij hebben in april de Spaanse bank BBVA verkocht omdat het bedrijf betrokken was bij het Amerikaanse Dakota pijplijn project. Het Britse telecombedrijf BT Group is verkocht vanwege de teleurstellende resultaten en de zwakke vooruitzichten. Tenslotte is een deel van het Amerikaanse Priceline verkocht. Het belang in de portefeuille was door de sterke koersstijging te groot geworden.

Met de verkoopopbrengst zijn twee bedrijven gekocht, de Franse producent van auto-onderdelen Valeo en het Amerikaanse Owens Corning. Dit laatste bedrijf maakt isolatiematerialen, dakbedekking en glasvezel voor de bouwsector. Met deze producten biedt Owens Corning oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken als energieverbruik en milieu. Het bedrijf heeft scherpe programma’s voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Valeo heeft als duurzame speerpunt onder andere emissiereductie in haar bedrijfsstrategie opgenomen. De prestaties van Valeo op het gebied van milieu zijn opvallend goed.

Met de nieuwe aankopen profiteert de modelportefeuille meer van het economisch herstel.

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.

4 vragen over isolationisme

en het effect op duurzaam beleggen.