Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat april 2016

06-05-2016 | Ondanks de aanhoudende onzekerheid lieten de aandelenbeurzen een positief resultaat zien in april. De modelportefeuille aandelen bleef in april onveranderd. De referentie-index MSCI World All Countries waarmee de modelportefeuille wordt vergeleken, steeg met 1%.

Europa toch positief

Europese aandelenbeleggers waren positiever gestemd dan hun Amerikaanse collega’s deze maand. Een lichtpuntje in de economische cijfers is het feit dat het Europese bruto binnenlands product, een maatstaf voor de omvang van de economie, weer terug is op het niveau van voor de crisis in 2008. In de Verenigde Staten was dit al veel sneller na de crisis het geval. Mede hierom denken veel beleggers dat de stijging van Amerikaanse aandelen, die in maart 2009 is begonnen, op zijn einde begint te lopen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft geen verandering aangebracht in haar beleid in april. De inflatie in Europa kwam deze maand uit op -0,2%, aanzienlijk lager dan gedacht. Ook is de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar behoorlijk gestegen deze maand. Dit maakt export vanuit Europa naar Amerika duurder. Deze twee factoren kunnen ervoor zorgen dat de ECB opnieuw de rente moet verlagen. Ook de politiek wordt de komende maanden spannend: in juni stemt Groot Brittannië over een eventueel vertrek uit de Europese Unie, Griekenland is binnenkort weer toe aan een nieuwe kapitaalinjectie en Spanje kiest een nieuwe regering.

Beweging in economische sectoren

De koersen van bedrijven in de sectoren energie, materialen, en in mindere mate financiële instellingen hebben sterk herstel laten zien in de eerste vier maanden van het jaar. Het jaar 2015 was een zeer moeilijk jaar voor deze sectoren. Onzekerheid over de wereldwijde economische groei en lagere grondstoffenprijzen, maakten deze bedrijven ongewild op de beurs. Inmiddels zijn de koersen van deze bedrijven zo laag geworden, dat beleggers het weer aandurven om ze te kopen. Bovendien herstellen de grondstoffenprijzen en raken de problemen met de economische groei in verschillende landen weer op de achtergrond. Door de lage economische groei, de lage rente en de matige bedrijfsinvesteringen verwachten we dat deze ontwikkeling van korte duur is. Bedrijven met eigenschappen die minder direct afhankelijk zijn van economische groei omdat ze bijvoorbeeld een vernieuwend product hebben, marktleider zijn, stabiele inkomsten hebben of zeer efficiënt met hun geld omgaan, zullen naar onze mening op de lange termijn een beter rendement opleveren.

Wat gebeurde er bij de bedrijven?

Veel Amerikaanse bedrijven rapporteerden deze maand hun resultaten over het eerste kwartaal. Analisten hebben hun verwachtingen voor deze bedrijfsresultaten de afgelopen weken fors naar beneden bijgesteld. Het was dus geen verassing dat veel bedrijven deze verlaagde verwachtingen wisten te verslaan, veelal met de mededeling dat over de rest van de 2016 de vooruitzichten bescheiden zijn.

Stijgers

De koersen van financiële instellingen herstelden in april. De Europese banken DNB ASA en ING stegen met respectievelijk 12% en 4%.
LafargeHolcim en Johnson Matthey, de twee geselecteerde bedrijven in de sector materialen lieten in april weer goede resultaten zien met elk 7% koersstijging. De Amerikaanse producent van LED verlichting Acuity Brands steeg met 11% dankzij zeer goede cijfers.

Dalers

De sector informatietechnologie daalde stevig in april. Omdat de modelportefeuille een grotere positie heeft in deze sector dan de referentie-index, had dit een negatieve invloed op het rendement van de modelportefeuille.

Producent van zonnepanelen First Solar is ook onderdeel van de sector informatietechnologie. De koers van dit bedrijf had het moeilijk in april en daalde met 19%. First Solar en andere bedrijven actief in de markt voor zonne-energie, hebben al een paar maanden last van onzekerheid rondom de financiën van twee van hun grootste concurrenten. Deze twee bedrijven, één Amerikaanse en één Chinese, zijn de laatste jaren zeer snel gegroeid door meer schuld aan te gaan en in meer nieuwe projecten te investeren dan ze zich konden veroorloven. Eén van de bedrijven is inmiddels failliet verklaard. Hoewel deze problemen op de korte termijn niet goed zijn voor het imago van de zonne-energie markt, is het op langere termijn juist goed voor First Solar dat dit gebeurd is. Het belang van goede en transparante financiën en de selectie en uitvoering van kwalitatief hoogstaande projecten is bij beleggers in deze markt weer op de voorgrond gekomen. Bovendien zorgt het vertrek van belangrijke concurrenten ervoor dat First Solar meer kans maakt om grote projecten binnen te halen.

Transacties in de beleggingsportefeuille

In april zijn geen transacties gedaan in de beleggingsportefeuille.

Hoe collectieve actie van beleggers leidt tot betere arbeidsrechten

De tragische instorting van de Rana Plaza-textielfabriek in Bangladesh in 2013 veroorzaakte grote verontwaardiging.

Boliviaanse bank verandert financieel landschap

Interview met Kurt Koenigsfest, directeur van BancoSol

Bedrijf uitgelicht: WPP Groep

Dit Britse bedrijf omvat veel verschillende reclame– en mediabureaus.