Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat april 2015

07-05-2015 | Na 14 maanden positief rendement liet de referentie-index MSCI World  in april de onvermijdelijke daling zien (-1,9%). Ook de modelportefeuille aandelen daalde in waarde (-1,6%). De daling op de internationale beurzen werd overigens pas in de laatste dagen van de maand ingezet. Een tegenvallend groeicijfer van de Amerikaanse economie maakte voorlopig een einde aan de reeks koersstijgingen. Het rendement van de modelportefeuille aandelen is dit jaar nog steeds een kleine 15%.

De aandelenmarkten worden nog steeds ondersteund door de lage rente op de kapitaalmarkten. Door het opkopen van staatsobligaties door de ECB bereikte de rente in april een nieuw laagterecord. De 10-jarige Duitse staatsobligatie noteerde een rendement van 0,07%. Eind april liep deze rente weer op tot 0,35%. Nog steeds een zeer laag niveau en daarmee een stimulans voor de aandelenmarkten. Daarnaast beïnvloedt de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten de huidige aandelenwaardering. Deze voldoen aan de verwachtingen van beleggers.

Economie

De cijfers over de ontwikkeling van de economie laten een voorzichtig beeld zien. De groei van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal viel  tegen en  de cijfers over de Aziatische economieën zijn ook lager dan verwacht.. De meevallers zullen uit Europa moeten komen, maar tot nu toe zijn de indicatoren bescheiden. Het bedrijfsleven meldt uiteraard wel veel voordeel van de lage eurokoers versus de Amerikaanse dollar. Dit is goed voor de concurrentiepositie en voor de winst, die wordt uitgedrukt in euro’s.

Wij blijven in ons beleggingsbeleid positief over aandelen. De bedrijfsresultaten zijn per saldo goed en de rente is en blijft laag. Daarmee is de waardering voor aandelenmarkten nog altijd gunstig.

Referentieportefeuille aandelen

De modelportefeuille is ten opzichte van de referentie-index meer belegd in Europese aandelen. Door de daling van de Amerikaanse dollar was dat in april gunstig. De sector gezondheidszorg, de grootste in de portefeuille, daalde in april het meest. Toch blijft het de beste sector in de portefeuille, gerekend vanaf de start van het jaar. Het rendement werd vooral bepaald door bijdragen van individuele aandelen. De positieve uitschieters waren deze maand te vinden in Seagate (+9%), Den Norske Bank (+9%) en Telenor (+7%). Deze ondernemingen lieten verrassend goede cijfers over het eerste kwartaal zien. Achterblijvers waren IT outsourcer Cognizant (-10% als gevolg van lagere groei in de sector), voedingsproducent Hain Celestial (-10%) en BMW (-9%).

Er zijn een paar wijzigingen in de modelportefeuille Aandelen doorgevoerd. Waters (door een te hoge notering) en Pentair (niet langer duurzaam door levering van kerncentrales) zijn verkocht. Ook is het belang in First Solar iets afgebouwd om haar belang in de portefeuille niet te groot te laten worden. Nieuw opgenomen in de modelportefeuille zijn het Duitse Continental (brandstofbesparende autobanden en veiligheidssystemen voor auto’s) en Vestas, een Deense producent van windturbines . Hiermee verschuift het accent iets meer naar Europese aandelen.

Uitgelicht uit de portefeuille: Novo Nordisk

Deze maand meer over Novo Nordisk. Dit Deense bedrijf is een innovatieve speler op het gebied van diabetesbestrijding.

Groei in Myanmar

Triodos Bank investeert in Dawn Microfinance. Dit is een verstrekker van microkredieten in het Aziatische Myanmar

Strenger beleid voor sojaboon

Triodos Bank paste haar eisen aan voor sojagebruik. Bedrijven moeten bewuster soja inkopen.