Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsfondsen

07-06-2014 | Triodos Groenfonds financiert voor het eerst een project in een ontwikkelingsland. Lake Turkana Wind Power gaat een van de grootste windmolenparken ter wereld worden. Op een plek waar het bijna altijd hard waait.

lake-turkana

Op de weidse zandvlakte tussen twee bergketens in komt de wind steevast uit oostelijke richting. Het zijn de ideale omstandigheden om windenergie op te wekken. Over een paar jaar staat hier een van de grootste windmolenparken ter wereld. Het is het eerste windmolenpark van deze omvang in Afrika én de eerste financiering van Triodos Groenfonds in ontwikkelingslanden.

Het verhaal van dit project begint met Harry Wassenaar, een Nederlandse boer in Flevoland die net als veel andere boeren een windmolen op zijn land bouwde. Hij raakte zo geïnteresseerd in windenergie dat hij in 2000 zijn boerderij verkocht en besloot verder te gaan als projectontwikkelaar in wind. Harry Wassenaar kwam vijf jaar later Kasper Paardekooper tegen die advocaat is bij een internationaal advocatenkantoor. De twee zagen de noodzaak en de commerciële kansen van windenergie en richtten samen KP&P op, de onderneming die nu voor iets meer dan 25% aandeelhouder is in Lake Turkana Wind Power. Paardekooper: “De rest is verdeeld over Britse, Noorse, Finse en Deense aandeelhouders, waaronder Vestas, de bouwer van de windturbines.”

Nederlandse agrariërs

Wassenaar vertelt hoe hij in Kenia terecht kwam: “Een oude kennis die al jaren in Kenia woonde, zocht contact met mij. Hij wist dat ik ‘in de windenergie’ zat en nodigde me uit naar Kenia te komen. Nu, na zeven jaar onderzoek met windmeetmasten op meerdere locaties, weten we dat daar een constante oostelijke wind waait van 11,5 meter per seconde. Twee bergketens werken als een tunnel voor de wind die van een stabiel gebied met hoge luchtdruk naar een gebied met lage luchtdruk waait.” Het zijn omstandigheden die een constante opbrengst van energie garanderen. Nederlandse agrariërs die windturbines exploiteren zagen de grote verschillen met de Nederlandse weersomstandigheden. Inmiddels investeren zo’n 45 van hen in dit project.

Keniaanse energiebehoefte

De kleine nederzettingen in de directe omgeving hebben direct baat bij dit project. Wassenaar: “We zorgen voor werkgelegenheid, organiseren onderwijs, gezondheidszorg en uiteraard duurzame energie.” Paardekooper vertelt hoe Kenia op allerlei manieren voordelen geniet van dit windmolenpark: “We kunnen straks voorzien in 17% van de totale Keniaanse energiebehoefte. Lake Turkana Wind Power is na de waterkrachtcentrale de goedkoopste energieproducent in het land. Kenia wordt hierdoor minder afhankelijk van dure olie-import én het windpark levert de Keniaanse overheid veel CO2-rechten op. Een deel van de winst gaat bovendien naar armoede bestrijding, HIV-bestrijding en genderproblematiek in het land.”

Dubbel effect

Voor Triodos Groenfonds is het een bijzondere investering. Gerrit-Jan Brunink, senior investment manager Energy & Climate: “Het is voor het eerst dat Triodos Groenfonds investeert in een ontwikkelingsland. Dat doen we omdat dit project zowel duurzaamheid als economische ontwikkeling bevordert. Er wordt schone energie geproduceerd voor een groot deel van de Keniaanse bevolking én de Keniaanse overheid bespaart zo’n 120 miljoen euro aan olie-import per jaar. Het milieu effect, gecombineerd met het economische effect voor het land maakt dit project uniek. Daarnaast is het bijzondere van dit project dat door de hoge windsnel heden op deze locatie de verwachte productie dermate hoog is dat het elektriciteit kan leveren tegen concurrerende prijzen. Overheidssubsidies zijn daarom voor dit windpark niet nodig.