Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Bedrijven pakken klimaatverandering aan

07-12-2015 | Vorige week en deze weken spreken wereldleiders met elkaar over een nieuw klimaatakkoord. Maar achter de schermen zijn het de bedrijven die een centrale rol spelen om de top in Parijs tot een succes te maken. Triodos Bank investeert in deze bedrijven die de klimaatverandering aan durven te pakken, bijvoorbeeld met hernieuwbare energie.

research energie 610x175

De Socially Responsible Investment fondsen (SRI) van Triodos Bank investeren in beursgenoteerde bedrijven die duurzame energie opwekken en daarvoor de juiste technologie ontwikkelen. Maar investeren ook in bedrijven die technologie ontwikkelen om efficiënter met energie om te gaan, bijvoorbeeld de Smart Grid-technologie, een elektriciteitssysteem dat gebruik maakt van informatie om zo de vraag en het aanbod van energie beter te regulieren. Al deze bedrijven maken deel uit van een nieuw en noodzakelijk energiesysteem.

Alles verbinden

Met de SRI fondsen en andere Impact fondsen investeert Triodos Bank uitsluitend in bedrijven (met en zonder beursnotering) die bijdragen aan de noodzakelijke overgang naar duurzame energie. De investeringen concentreren zich op het verminderen van het energieverbruik, het opwekken van duurzame energie en op technologieën die het energieverbruik efficiënter maken. De video, Connecting It All Together , geeft deze visie weer: we zijn samen – overheden, bedrijven, NGO’s en particulieren – verantwoordelijk om met een oplossing te komen.

Deze Youtube video kunt u nog niet bekijken.

Accepteer eerst cookies om dit mogelijk te maken.

Accepteer cookies

Investeren in klimaatbescherming

De bedrijven in de portfolio’s van de SRI fondsen hebben heldere programma’s en doelstellingen ontwikkeld om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Zo’n 7,5% van de portefeuille van ons Triodos Sustainable Equity Fund wordt geïnvesteerd in beursgenoteerde bedrijven die producten en diensten met betrekking tot hernieuwbare energie en energie-efficiëntie aanbieden. De portefeuille van Triodos Sustainable Pioneer Fund bestaat voor bijna 32% uit bedrijven die producten en diensten met betrekking tot klimaatbescherming leveren.

Belangrijke spelers

De bedrijven in de SRI fondsen lopen voorop in duurzame energie en klimaatbescherming. Ze spelen een toonaangevende rol in de ontwikkeling van het nieuwe energiesysteem. "Deze bedrijven zijn cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering", zegt Rosl Veltmeijer van Triodos Research. "Kijk bijvoorbeeld naar het Deense Vestas Wind Systems die windturbines ontwikkelt." Ook noemt ze Trina Solar, een fabrikant van zonnepanelen en montagesystemen als mooi voorbeeld van een bedrijf die de voorop loopt. Trina Solar is lid van PV CYCLE, een Europees project dat zich richt op de inname en het hergebruik van afgedankte zonnepanelen. "We investeren ook in First Solar en Sunpower, twee Amerikaanse zonne-energiebedrijven."

Deze bedrijven produceren niet alleen zonnepanelen, maar bieden ook zonne-energiesystemen en -installaties op maat aan zowel particuliere als zakelijke klanten, overheden en nutsbedrijven.

Sommige bedrijven dragen met hun technologieën bij aan het besparen van energie. Zo levert het bedrijf Opower bijvoorbeeld een programma dat het energieverbruik bijhoudt waarmee klanten inzicht krijgen in hun dagelijkse energieverbruik. Andere bedrijven, zoals Solar City, combineren op hun beurt de opwekking en opslag van duurzame energie.

Veltmeijer: "Omdat wij alleen verantwoord beleggen, eisen we van bedrijven waarin wij investeren dat zij zich actief bezighouden met klimaatbescherming. We hopen daarmee steeds meer bedrijven aan te moedigen om hun beleid en prestaties te verbeteren, zodat ze voor onze fondsen in aanmerking komen."

Marktplaats voor duurzame energie

Vandebron breekt een vastgeroeste energiemarkt open en versnelt de transitie naar duurzame energieopwekking.

Uitgelicht uit de portefeuille: First Solar

Deze maand meer over First Solar. Een voorloper op de zonne-energiemarkt.

Beleggingsklimaat november 2015

De aandelenmarkten zijn in november verder hersteld van de zware koersval van afgelopen zomer en liepen in november met circa 4% op.