Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: The Walt Disney Company

08-12-2014 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over een van deze bedrijven. Deze maand meer over The Walt Disney Company. Dit Amerikaanse entertainmentbedrijf bereikt al mee dan 90 jaar jong en oud via verschillende media.

141208 disney

The Walt Disney Company is 's werelds grootste mediaconglomeraat met activiteiten op het gebied van films, muziek, publicaties, radio, televisie en themaparken. De belangrijkste markten zijn Noord-Amerika en Europa, hoewel ook recent een themapark is geopend in Shanghai. 

Twee takken

Het bedrijf is op te delen in twee verschillende onderdelen: Onder de noemer netwerken vallen alle verschillende televisie- en internetkanalen die Disney beheert waaronder sportkanaal ESPN, nieuwszender ABC en the Disney Channel. Het andere onderdeel bevat alle andere activiteiten onder de Disney naam. Hieronder vallen onder andere de film en animatiestudio’s, themaparken en het speelgoed.

Arbeidsomstandigheden

Hoe staat het met de duurzaamheid binnen dit bedrijf, met een groot aantal werknemers en toeleveranciers, gesteld? Walt Disney is gezien haar grootte relatief weinig betrokken bij controverses in relatie tot kinderarbeid, gedwongen arbeid en vakbondsissues. Ze hebben zich in dit op zich verbeterd. Recentelijk werd er een programma ontwikkeld om werknemers meer bewust te maken van veiligheidsrisico’s naar aanleiding van een aantal fatale ongelukken. Het mediabedrijf heeft er voor gekozen het aantal landen voor toeleveranciers te beperken zodat ze een kleinere lijst hebben met landen waar geproduceerd wordt. Dit doen ze om de complexe en wereldwijde context op het gebied van monitoring van arbeidsomstandigheden enigszins behapbaar te maken.

Disney heeft een sterk beleid voor het tegengaan van corruptie en heeft een strategisch team dat duurzaamheidkwesties rechtstreeks meldt aan de Raad van Bestuur. Fabrikanten en leveranciers worden gehouden aan strikte gedragscodes. Disney heeft zeven lange termijn-milieudoelstellingen en heeft een programma geïmplementeerd om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen.

Nieuwe ontwikkelingen

Recent heeft het bedrijf stripboekenuitgeverij Marvel Comics en de Star Wars franchise aangekocht. Hiermee heeft Disney haar portfolio van sterke en herkenbare personages en verhalen verder uitgebreid. Vanuit de film en animatiestudio’s ontwikkelt het bedrijf ook nieuwe franchises, zoals de zeer succesvolle film ‘Frozen’ eerder dit jaar. Disney is bijzonder bedreven in het inzetten van dit portfolio, onder andere via de themaparken, speelgoed en dvd-of boekpublicaties. De winsten van het bedrijf zijn zeer stabiel en door de brede diversificatie van haar aanbod spreekt Disney wereldwijd jong en oud aan.

Beleggingsklimaat november 2014

De internationale kapitaalmarkten zetten hun opgaande trend van dit jaar ook in november voort.

Hoe duurzaam is katoen?

Triodos Research doet onderzoek naar het gebruik van biologisch katoen.

Eerste investering Kaukasus

Triodos Microfinance Fund en Triodos Fair Share Fund zijn aandeelhouder geworden in Credo.