Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsresultaten: Terugblik 2015

07-01-2016 | Welke sectoren en bedrijven deden het goed in 2015? In welke nieuwe bedrijven gingen we beleggen? En waren er naast het schandaal rondom Volkswagen nog meer momenten waarop we afscheid namen van bedrijven in de portefeuille? Lees hier een samenvatting van de beleggingsresultaten.

tickertape

De verdeling van de modelportefeuille over de verschillende aandelensectoren wordt bepaald door de duurzaamheidcriteria en economische verwachtingen van Triodos Bank. Daarom wijkt de verdeling van de modelportefeuille af van de benchmark. Dit had in 2015 een aanzienlijk positief effect op het rendement.

Slimme verdeling

De sector energie in de benchmark omvat alleen bedrijven die betrokken zijn bij reguliere energiewinning. Deze bedrijven voldoen allemaal niet aan de duurzaamheidscriteria van de bank waardoor de gehele sector geen onderdeel is van de modelportefeuille. Aangezien in de energiesector de slechtste rendementen van het jaar zijn behaald, was dit een groot voordeel voor de modelportefeuille. Naast het ontbreken van de sector energie, waren de grotere wegingen voor consumentengoederen en gezondheidszorg ook een goede keuze aangezien deze twee sectoren het beste koersrendement hebben laten zien dit jaar.

Positieve geluiden

Bij bedrijven in de hernieuwbare energie waren dit jaar de beste resultaten te zien. Het in maart aangekochte Vestas Wind Systems (+72%) en First Solar (+65%) rapporteerden veel nieuwe projecten en goede cijfers. Bovendien zorgden het klimaatakkoord in Parijs en de verlenging van subsidieregelingen op hernieuwbare energie in de Verenigde Staten voor nog meer positieve geluiden van analisten.

In de sector gezondheidszorg droeg Novo Nordisk (+56%) sterk bij aan het portefeuillerendement dankzij sterke resultaten en de goedkeuring voor haar nieuwe medicijn tegen overgewicht. Ook zorgverzekeraar Anthem (+26%) deed het goed nu blijkt dat het Amerikaanse zorgverzekeringsplan werkt en steeds meer mensen daarvoor kiezen. Ook consumenten lieten zich zien in 2015. Modehuis Inditex (+36%), producent van verzorgingsproducten Kimberly-Clark (+27%) en entertainmentgigant Walt Disney (+26%) droegen sterk bij dankzij goede consumentenbestedingen en een goede kijk op de trends voor dit jaar.

De Zweedse producent van sloten en toegangsbeveiliging Assa Abloy (+27%) is in januari opgenomen in de portefeuille. Het bedrijf verzorgt toegangsbeveiliging voor onder andere overheidsgebouwen, ziekenhuizen, kantoren en laboratoria. Maar ook voor woonhuizen, hotels, concertzalen en fabrieken.

Verkocht

In december is de positie in Keurig Green Mountain verkocht nadat bekend werd dat de private investeerder JAB Holding het bedrijf wil kopen en van de beurs wil halen. JAB Holding heeft de laatste jaren verschillende koffie - en theemerken opgekocht waaronder DE Master Blenders 1753, bekend van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee.   Het bod van JAB Holding is veel hoger dan de prijs ten tijde van de aankondiging en maakte het slechte jaar van Keurig Green Mountain deels weer goed. De aandelen van Keurig Green Mountain (-27%) hadden het dit jaar zwaar op de beurs dankzij tegenvallende cijfers en de mislukte introductie van een langverwacht nieuw product en stonden vóór de aankondiging van JAB Holding zelfs meer dan 60% lager ten opzichte van begin dit jaar.

De scherpe daling van de prijzen van olie en andere grondstoffen zorgden voor problemen op de beurzen van landen die hier voor een deel van hun economie van afhankelijk zijn. Bijvoorbeeld Australië, waar de aandelenkoersen onder druk kwamen te staan. De zwakkere economische situatie heeft invloed op de winstontwikkeling en daarmee op de hoogte van het dividend dat  banken uitkeren.  Bendigo & Adelaide Bank (+1%) is hier gevoeliger voor dan andere Australische banken omdat zij een groot deel van de winst uitkeert.  Deze verslechtering van de vooruitzichten deed ons besluiten Bendigo & Adelaide Bank te verkopen.

Het dieselgateschandaal in de automobielsector was de aanleiding voor de verkoop van Volkswagen uit de modelportefeuille obligaties en BMW (+11%) uit de modelportefeuille aandelen. Hoewel BMW niet direct betrokken is, is de kans groot dat nieuwe regelgeving, onderzoeken van overheidspartijen en reputatieschade aandelenprijzen in de gehele sector onder druk zetten het komende jaar. Bovendien wordt BMW geraakt door de afnemende groei in China, haar grootste afzetmarkt buiten Europa.

Bedrijven in het segment gezonde voeding hadden het lastig dit jaar. Zo ook Hain Celestial (-23%) wat in een tweetal productgroepen de concurrentie zag toenemen en cijfers rapporteerde die tegenvielen. Echter, de overige productgroepen waar het bedrijf actief in is, groeiden. Bovendien waren verschillen in valutakoersen een belangrijke reden voor de tegenvallende cijfers.  De reactie van beleggers op de aandelenmarkten lijkt daarom te negatief.

Beleggingsklimaat december 2015

Het beleggingsjaar 2015 werd gekenmerkt door grote schommelingen in de markten.

De Klimaattop 2015: een terugblik

Hoe vinden we eigenlijk dat de Klimaattop verlopen is?

Energiezuinige gebouwen

Hoe belangrijk is de invloed van gebouwen op klimaatverandering?