Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Bedrijf uitgelicht: Atlas Copco

08-04-2016 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Deze maand meer over Atlas Copco. Dit Zweedse bedrijf levert apparatuur aan de hele industriële sector en maakt hier bedrijven duurzamer mee.   

atlas copco 610x150

Atlas Copco verkoopt en verhuurt onder andere pompen en compressors voor de filtering en verplaatsing van lucht, gas en water. Daarnaast zijn bouw- en sloopwerktuigen, industrieel gereedschap en systemen die afvalwarmte omzetten in energie een aantal van hun belangrijkste producten. De afnemers hiervan zijn verspreid over vrijwel alle soorten productie en industriële bedrijven: van wegenbouw tot grondboringen, ziekenhuizen, autofabrieken, flatscreenproducenten en frisdrankfabrikanten. Atlas Copco blijft haar producten verbeteren en energiezuiniger maken zodat het fabricageproces waarin de producten gebruikt worden ook efficiënter wordt. Het gebruik van aluminium en andere, lichtere materialen in de auto-industrie, vraagt bijvoorbeeld om andere lasapparaten en gereedschap, maar ook om betere luchtfiltering. Atlas Copco werkt nauw samen met haar afnemers in alle industrieën om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Omdat Atlas Copco zo veel verschillende soorten afnemers bedient, hebben de innovaties van het bedrijf een groot effect op de industrie.

Financiële koploper

Atlas Copco is al jaren marktleider op het gebied van compressors en heeft hierdoor een sterke positie in de markt opgebouwd. Daarnaast hebben ze ook een sterke positie omdat ze een breed productaanbod bieden. De producten van Atlas Copco worden vaak gebruikt voor grote projecten die meerdere jaren duren. Daarom biedt het bedrijf ook servicecontracten, trainingen en andere diensten om de producten goed te onderhouden. Ongeveer 40% van de omzet komt van deze extra services waardoor het bedrijf minder gevoelig is voor periodes van tegenvallende industriële activiteit. Ook de goede verdeling van haar afnemers over sectoren en industrieën draagt bij aan de stabiliteit van de omzet.

De grootste kwaliteit van het bedrijf is haar netwerk van servicemonteurs en ondersteunend personeel. Omdat Atlas Copco haar personeel zo flexibel en mobiel mogelijk laat werken, kunnen zij snel reageren op verzoeken.Vertraging in een groot project vanwege defecte machines kan veel geld kosten, daarom zorgt een snelle afhandeling van vragen en klachten voor sterke klantenbinding en een betrouwbare merknaam.

Duurzame koploper

Bij Atlas Copco is duurzaamheid stevig verankerd. In het geïntegreerd jaarverslag zijn de financiële doelstellingen dan ook gecombineerd met doelstellingen op gebied van duurzaamheid. Zo wil het bedrijf het energieverbruik van zijn producten in 2020 met 20% verminderen. En ook het eigen energieverbruik loopt systematisch terug. Hoewel Atlas Copco geen doel heeft gesteld voor duurzaam energiegebruik is dat inmiddels 34% van het totale gebruik. Verder hebben meer dan 90% van de vestigingen het milieucertificaat ISO 14001 en koopt het bedrijf duurzaam in.

Op sociaal gebied timmeren ze aan de weg met beleid voor diversiteit. Zo zitten er drie vrouwen in de raad van bestuur en discriminatie wordt bestreden. Het verzuim door ongevallen vertoont een dalende trend. Van de vele externe leveranciers van onderdelen wordt verwacht dat ze de Atlas Copco Business Code of Practice naleven, waar goed op wordt gecontroleerd met een meetsysteem en externe audits. Met deze code wordt onder meer het gebruik van grondstoffen uit conflictgebieden vermeden.

Verbetering is mogelijk door de beloning van het management te koppelen aan het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast houden ze geen rapportage bij over de belasting die per land betaald wordt.

Tot slot is de pro-actieve wijze waarop het bedrijf rapporteert over de naleving van de UN Global Compact principes bijzonder. Er wordt kritisch gekeken naar activiteiten in landen met een hoog risico voor corruptie of schending van mensenrechten. Niet verwonderlijk dus dat Atlas Copco niet betrokken is bij dergelijke controverses.

Beleggingsklimaat maart 2016

De aandelenbeurzen waren voorzichtig optimistisch in maart en maakten een stukje van het verlies over de eerste twee maanden van het jaar goed.

De kip met de gouden eieren

Over hoe een eetontwerper verhalen vertelt.

Doeltreffende betrokkenheid

Rosl Veltmeijer bespreekt in het jaarlijkse Engagement Report van Triodos Research