Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Afval reduceren

04-07-2016 | Plastic en plastic verpakkingen maken integraal onderdeel uit van ons dagelijks leven, maar plasticafval heeft een verwoestend effect op onze natuurlijke omgeving, met name op het mariene milieu. Triodos Bank streeft ernaar zowel het gebruik van plastic als plasticafval te verminderen.

afval 610x150

Het gebruik van plastic is vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw snel gegroeid. Er zijn slechts enkele producten die geen plastic bevatten of niet daarin zijn verpakt. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid plasticafval gestegen. Volgens Time belandt er elk jaar ongeveer 8 miljoen ton plasticafval in onze oceanen. Dit heeft geleid tot de ‘plastic soep’. Volgens het United Nations Environment Programme (UNEP) tast deze plastic soep kritische ecosystemen zoals koraalriffen aan en veroorzaakt deze chemische verontreiniging van het mariene milieu.

Reduceren en recyclen

Gezien het schadelijke effect van plasticafval op het milieu streeft Triodos Bank ernaar het gebruik van plastic te verminderen. Bijvoorbeeld door alternatieve verpakkingsmaterialen te promoten en terugwinning en recycling van plasticafval te stimuleren. Een van de bedrijven waarin wij investeren is Tomra Systems. Dit bedrijf maakt geautomatiseerde recyclingsystemen voor afvalinzameling, sortering en behandeling van verpakkingen die naar de supermarkt worden teruggebracht. De emballageautomaten van het bedrijf verwerken elk jaar 35 miljard gebruikte drankverpakkingen. Tomra sorteert en filtert plastic ook uit verpakkingsafval of gemengd stedelijk vast afval.

Een ander bedrijf dat is geselecteerd voor ons duurzame beleggingsuniversum is DS Smith, dat is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van gerecycleerde verpakkingen voor consumptiegoederen. Het bedrijf zamelt plastic van bedrijven in, sorteert dat en perst het in balen in zijn recyclinginstallaties. Vervolgens wordt het plastic omgezet in nieuwe verpakkingsproducten. Een andere onderneming met een voorbeeldfunctie is tapijtenfabrikant Interface. Met de ‘Mission Zero’-doelstelling streeft de onderneming ernaar alle negatieve effecten op het milieu tegen 2020 te hebben geëlimineerd. Interface ontwikkelt duurzame producten door gerecycleerde en biogebaseerde grondstoffen te gebruiken en recycleert haar producten. Via haar Net-Works Programme vermijdt Interface het om bij te dragen aan de plastic soep door oude visnetten van kustgebieden te gebruiken die worden verzameld door de lokale bevolking, en deze te recycleren in garens voor tapijten. Daarmee helpt het bedrijf om oceanen en stranden schoon te houden en biedt het tegelijkertijd een bron van inkomsten voor verarmde gemeenschappen.

Het programma, dat in 2012 werd ingesteld, leidde tot de inzameling van meer dan 100 ton afgedankte visnetten en voorzag 55.000 mensen van een inkomen. Het Net-Works-model is het bewijs dat positieve, duurzame verandering teweeg kan worden gebracht wanneer bedrijven, milieubeheer en gemeenschappen samenwerken.

Opmerking: De in dit artikel onderzochte vraagstukken zijn relevant voor duurzame investeringen op de beurs. Triodos Bank is van mening dat onze maatschappelijk verantwoorde beleggingen krachtige middelen zijn om onze waarden te promoten en te werken aan een betere duurzaamheid, terwijl we in staat worden gesteld om een volledige reeks aantrekkelijke investeringsopties te bieden aan klanten die ervoor kiezen op de beurs te investeren.

Foto: Tony Webster via Flickr

Guide to impact investing

Nieuwe gids over impact investing biedt beleggers en hun adviseurs de kans om met impact te investeren.

Bedrijf uitgelicht: Geberit

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over Geberit.

Beleggingsklimaat juni 2016

De aandelenportefeuille daalde in juni met 2,1%, waardoor het rendement over de eerste helft van 2016 op -2,4% uitkwam.