Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Hoe houden we de aarde in balans?

26-06-2014 | 18 augustus 2014 was een belangrijke dag. Op deze dag had de mensheid de natuurlijke hulpbronnen die de aarde in één jaar kan aanvullen, verbruikt. De rest van het jaar teren we dus in op de voorraden van de aarde. Dat blijkt uit berekeningen van het Global Footprint Network, dat dit omslagpunt 'earth overshoot day' noemt. Earth overshoot day valt elk jaar eerder.
Midden jaren zeventig lag die dag nog op 31 december.   aantal aardbollen

Figuur: wereldwijde ecologische voetafruk. We teren in op de reserves van de aarde. De mensheid had in 2008 anderhalve aarde nodig om te voorzien in haar consumptiebehoefte. In 2050 zitten we op het dubbele. Bron: Global Footprint Network, 2011 en WWF, Living Planet Report 2012

Willen we de aarde op een verantwoorde manier gebruiken, dan is het belangrijk om te werken aan een evenwichtige en duurzame economie. Die is circulair en gebaseerd op hergebruik van grondstoffen. Producten zoals koffiezetapparaten en gebouwen dienen na gebruik als grondstof voor nieuwe producten. Het zijn daarmee ‘grondstoffenbanken’, zegt architect Thomas Rau .

Rau is fervent pleitbezorger van een circulaire economie. Hij ontwikkelt business modellen waarin producenten eigenaar blijven van hun goederen. Ze krijgen die aan het eind van hun gebruikscyclus weer terug, zodat ze er de grondstoffen uit kunnen halen voor hergebruik.

Thomas Rau over evenwicht

Deze Youtube video kunt u nog niet bekijken.Accepteer eerst cookies om dit mogelijk te maken.Accepteer cookies