Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Groei is meer dan een cijfer

16-01-2014 | Groei is meer dan een cijfer. Dit is de boodschap van laatste campagne van Triodos Bank. Voor beleggen op de beurs gaat dit ook op. Het marktaandeel van maatschappelijk verantwoord beleggen is gegroeid naar 22%.

groei-is-meer-dan-een-cijfer

Dit betekent dat er  wereldwijd 13,6 triljoen dollar verantwoord belegd wordt. En dit aandeel blijft groeien. Beleggers blijken steeds meer bereid om rekening te houden met niet-financiële factoren bij hun investeringsbeslissingen. De Europese SRI Studie 2012 , uitgevoerd door denktank Eurosif , beschrijft dat strategieën voor maatschappelijk verantwoord investeren harder groeien dan de traditionele beleggingsmarkt. In Nederland is het aandeel iets groter dan gemiddeld: een kwart van de beleggers investeert met een missie.

Drijfveren voor groei

Beleggers hebben twee goede redenen om te investeren in duurzame fondsen of diensten. Ten eerste vanwege het financiele rendement. Een groeiend aantal internationale studies, waaronder de studie SRI , Beyond Integration uit oktober 2013 door Societe Generale en Sustainalytics , laat zien dat SRI-portefeuilles beter presteren dan reguliere portefeuilles. Ten tweede zoeken particuliere beleggers in toenemende mate naar investeringen die een maatschappelijk rendement leveren.

Triodos Sustainability Research

Triodos Sustainability Research selecteert bedrijven op basis van een aantal indicatoren. Als we de prestaties van beursgenoteerde ondernemingen selecteren voor ons duurzame beleggingsuniversum vergelijken met de prestaties van alle grote beursgenoteerde bedrijven, dan constateren we dat onze portefeuille beter presteert in de indicatoren milieu, sociaal en bestuur. Deze indicatoren scoren 25, 15 en 19% beter. Dit toont aan dat de bedrijven die Triodos Bank selecteert voor duurzame investeringen een hogere positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven. SRI-fondsen hebben een positieve invloed op het gedrag van beursgenoteerde bedrijven vooral nu de belangstelling voor deze fondsen toeneemt.

Groei Triodos fondsen

De vier Triodos SRI -fondsen - Triodos Sustainable Equity Fund , Triodos Sustainable Mixed Fund, Triodos Sustainable Bond Fund en Triodos Sustainable Pioneer Fund – groeiden met meer dan 30% in 2013. Het totaal aan vermogen van de fondsen steeg naar 670 miljoen euro. Deze groei is deels te wijten aan een stijging van de aandelenkoers met 3,4% in dezelfde periode. Vooral is het aantal uistaande aandelen gegroeid. Deze sterke groei is ook te zien in de dienstverlening van Triodos Bank Private Banking, waar het beheerd vermogen is gestegen van 80 miljoen euro in 2005 naar 900 miljoen euro in 2013.

Optimisme

Er heerst optimisme in de markt voor maatschappelijk verantwoord beleggen en er is geen teken dat de groei vertraagt. Triodos Bank voorspelt dat institutionele beleggers en private banking klanten zullen blijven vragen om maatschappelijk verantwoorde investeringen. In feite voorzien we een toekomst waarin de duurzaamheidprestaties van bedrijven een natuurlijk onderdeel van het investeringsbesluit voor fondsbeheerders zal worden.