Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Balanceren op één been

Column van Elwin Mulder

24-06-2014 |
“Breng je gewicht naar je linkerbeen. Span je bovenbeenspieren aan. Buig je rechterknie op heuphoogte. Strek je rug en kijk naar voren.” Ik hoor de instructies, zweet druppelt over mijn lichaam, ik val uit de houding. Ik moet toch op één been kunnen staan? Niet denken, maar doen. En nog een keer proberen. Ik kijk naar mijzelf in de spiegel, ik zie er niet uit. Mijn focus is weer weg. En ondertussen is het behoorlijk warm. “Niet denken maar ademen,” zegt de docent.

Dit was mijn eerste Bikram Yoga les. En ik wist toen niet of ik nog wel een keer terug wilde komen. Nu, tien jaar later, ben ik zelf yogadocent. Yoga heeft mij na verloop van tijd zo veel gegeven, dat ik les wilde gaan geven.

Bikram Yoga wordt onderwezen in een verwarmde ruimte. Tijdens de 90 minuten durende les, voer je 26 verschillende houdingen uit en twee ademhalingsoefeningen. Je hartslag gaat omhoog en omlaag, je spant spieren aan en ontspant ze weer. Daarnaast verbrand je veel afvalstoen. De aanwezigheid van een grote spiegel is ook belangrijk voor deze vorm van yoga. Die helpt je minder over jezelf te oordelen naarmate je meer oefent.


Portret Elwin Mulder van Bkram Yoga Arnhem

Elwin Mulder

Elwin Mulder is sinds eind 2011 samen met Robert Stange eigenaar van Bikram Yoga Arnhem . De eerste Bikram Yoga school buiten de Randstad.

Toen ik mijn eerste les nam, werkte ik voor verschillende actualiteiten-
programma’s op televisie en leefde ik in de waan van de dag. Mijn leven was behoorlijk hectisch. Nooit was er een echt weekend, want ik moest continu alert blijven op het laatste nieuws. Door yoga te beoefenen vond ik een balans tussen hard werken en voldoende rust en afstand nemen. Dit hield mij op de been.

En niet alleen dat. Ik leerde mijzelf te accepteren. Ik werkte hard en stond altijd voor iedereen klaar. Ik zei nooit nee. Door de yoga werd ik me steeds bewuster van patronen in mijn leven. Ik ging minder snel over mijn grenzen heen en zei steeds vaker ook nee. Een grote verandering.

In het begin lijkt de yoga vooral fysiek te zijn. Kan ik blijven staan op een recht been? En is mijn buik ingetrokken en rug gestrekt? Na verloop van tijd merkte ik dat mijn spieren sterker werden, ik kon beter balanceren. Mijn focus en concentratie namen toe. Ik leerde mezelf steeds beter kennen. Ga ik door of stop ik? Een
bijzonder proces. Stel je een ui voor, elke les die je neemt gaat er een schil van de ui af. Uiteindelijk kom je steeds dichter bij de kern. Jezelf.

Uit een houding vallen en het steeds weer opnieuw proberen, dat maakt je een ‘yogi’. Dat is iemand die niet opgeeft en ook niet oordeelt. Zoals ik steeds minder oordeelde over mijzelf in de spiegel. Dat heeft ook zijn werking buiten de yoga, op het dagelijks leven, op alles wat je doet. De balans die je daarbij ervaart is niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal. En dan kom je erachter dat yoga veel meer is dan op één been staan.

Portret Elwin Mulder: Nardo Brudet