Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Duurzaam dilemma

24-07-2013 | Unilever is op vele gebieden een duurzame koploper. Toch komt de leverancier van voeding- en huishoudproducten niet door de criteria van Triodos Bank heen. Een dilemma omdat we de duurzame doelstellingen van het bedrijf toejuichen.

De fondsen van Triodos Bank onderscheiden zich door de strikte eisen die gesteld worden aan beursgenoteerde bedrijven. Sommige duurzame koplopers scoren namelijk niet op alle vlakken goed, en dat is voor Triodos Bank wel een vereiste. Slechts 18% van alle beursgenoteerde ondernemingen die door Triodos Research werden onderzocht komt door de selectie heen.

unilever

Unilever

In 2010 publiceerde Unilever haar ‘Sustainable Living Plan’ waarin het bedrijf ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid afgeeft. Het plan omvat bijvoorbeeld indrukwekkende doelstellingen klimaatverandering tegen te gaan en zet actief in op duurzame inkoop van grondstoffen. Dat zou een goede reden voor Triodos Bank zijn om Unilever op te nemen in het duurzame beleggingsuniversum. Echter voldoet Unilever toch niet aan onze minimum eisen. Hierin staat namelijk dat voedselproducenten een duidelijk beleid over het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (ook wel GMO’s) moeten hebben.

Het gebruik van GMO in producten moet in elk geval op het productlabel staan en zoveel mogelijk worden vermeden. Op dat laatste punt voldoet Unilever niet aan onze eisen. Rosl Veltmeijer, hoofd van Triodos Sustainability Research: “Vaak krijg ik de verbaasde vraag waarom wij bepaalde bedrijven die als zeer duurzaam worden gezien, niet selecteren. Ik zou zelf soms ook graag koplopers als Unilever willen selecteren omdat zij echt een verschil kunnen maken. Maar onze criteria zijn er niet voor niets.”

Tijdens de beoordeling van een bedrijf worden zorgpunten geadresseerd en het belang toegelicht aan het betreffende bedrijf. Veltmeijer: “Als aan onze zorgpunten onvoldoende gehoor wordt gegeven komt het bedrijf niet in aanmerking voor duurzaam beleggen. Dit geldt ook voor een duurzame koploper als Unilever.”

Facebook

Mee discussiëren over dit duurzame dilemma? Ga dan naar onze Facebookpagina en praat mee.

Deutsche Bahn

Het internationale mobiliteitsbedrijf Deutsche Bahn stelt een ander duurzaam dilemma aan de kaak. Deutsche Bahn scoort goed op verschillende duurzaamheidscriteria. Triodos Bank investeert graag in openbaar vervoer omdat deze manier van transport minder impact heeft op het milieu. Ook bevordert openbaar vervoer de mobiliteit van mensen die anders geen toegang zouden hebben tot vervoer.

Toch maakt het Duitse mobiliteitsbedrijf geen onderdeel uit van het duurzame beleggingsuniversum van Triodos Bank. Deutsche Bahn vervoert namelijk ook radioactieve stoffen en afval in speciaal daarvoor gebouwde treinen voor kerncentrales. En een directe link naar kernenergie betekent voor Triodos Bank uitsluiting.

Hewlett Packard

Hewlett Packard (HP) is opgenomen in veel duurzame beleggingsportefeuilles. De producent van printers en computers is tevens opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index, en wordt als voorbeeld gezien in de sector door het vermijden van conflictmineralen in haar producten. HP publiceert ook een ‘supply chain smelterij lijst’, en het past onafhankelijke beoordelingen toe tijdens het ‘smelt en identificatieproces’. So far, so good.

Helaas komt HP niet door de minimumeisen vanwege ons zero tolerance beleid ten opzichte van de wapenindustrie. HP heeft hier een directe link mee aangezien zij een breed scala aan diensten voor het leger bieden. Denk aan op maat gemaakte essentiële onderdelen voor het functioneren van wapens of wapensystemen.

Deze voorbeelden laten zien waarom onze SRI fondsen – fondsen die in duurzame beursgenoteerde bedrijven beleggen – anders zijn. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op www.triodos.com .