Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Waarom de resultaten van de aandelenportefeuille van Triodos Bank dit jaar tegenvallen

“We gaan het aantal duurzame bedrijven in onze portefeuille uitbreiden”

09-07-2018 |

albert289x280De resultaten van de obligatieportefeuille van Triodos Bank Private Banking in de eerste zes maanden van 2018 zijn goed. Ook de beleggingen in duurzame themafondsen zijn naar tevredenheid. Dat geldt echter niet voor het rendement van de aandelenportefeuille. Die valt tot nu toe tegen. We vroegen aan Albert van Zadelhoff, directeur Triodos Bank Private Banking, hoe dat komt en wat de resultaten betekenen voor zijn beleggingsstrategie. “Gelukkig blijft het langetermijnrendement van onze beleggingen gezond. Toch gaan we een aantal dingen aanpassen in de aandelenportefeuille.”

Het rendement van de mondiale beursgraadmeter – de MSCI All Countries benchmark – was de eerste zes maanden van het jaar plus 2,4%. Triodos Bank Private Banking boekte een negatief beleggingsrendement van 0,6%. Wat is er aan de hand?

“Onze aandelenportefeuille bestaat hoofdzakelijk uit zo’n veertig innovatieve, duurzame koplopers. De meeste van die bedrijven doen het goed, ook op de beurs. Maar we hebben ook een aantal kleinere, uitgesproken duurzame bedrijven in portefeuille die de afgelopen maanden flinke klappen kregen. Bij een viertal daarvan daalde de koers maar liefst met twintig tot dertig procent. Dat drukt ons gemiddelde. We hadden uiteraard ook een aantal meevallers, maar die waren te klein om de verliezen elders te compenseren. Bovendien hadden onze keuzes voor specifieke regio’s (zoals Europa) of sectoren (zoals het uitsluiten van fossiele energie) geen invloed.”

Welke bedrijven in jullie portefeuille presteerden dit jaar slecht?

“Het gaat ten eerste om een aantal consumentenbanken, zoals de Scandinavische Danske Bank. We beleggen in deze instellingen omdat ze van de grootbanken het meest duurzame profiel hebben. Ze voldoen dus aan onze strenge duurzaamheidscriteria. Hun beursresultaten vielen om uiteenlopende redenen echter tegen, en dat tikt ook bij ons aan.”

“Naast banken deed ook een aantal duurzame koplopers het slecht. Denk aan Owens Corning, een bedrijf dat duurzame isolatiematerialen produceert. Of aan de Amerikaanse LKQ Corporation, dat tweedehandsauto-onderdelen hergebruikt. Maar ook een bedrijf als Sprouts Farmers Markets, een supermarktketen voor gezonde en betaalbare voeding in de VS, deed het slecht. Elk van deze bedrijven kampte met specifieke problemen, maar de algemene lijn was duidelijk: op de beurs gingen ze onderuit.”

Wat betekenen de resultaten voor jullie beleggingsstrategie? Gaat het roer om?

“We hebben altijd bewust gekozen voor een mix van vaak grotere bedrijven die in hun sector duurzaam en goed presteren, en kleinere bedrijven die echt vooruitlopen en daar ook risico’s bij nemen. Onze duurzaamheidscriteria zijn streng en we selecteren zeer kritisch. Daardoor kunnen we maar uit een beperkt aantal bedrijven kiezen. Bovendien vinden we het belangrijk om ons ook echt te verbinden met de bedrijven waarin we beleggen. We zijn met hen altijd in een intensieve dialoog over hun aanpak en duurzame koers. Voor zo’n actieve ‘engagement’ is een zekere concentratie in de aandelenportefeuille essentieel. Je kunt niet met de hele wereld praten. Maar we zien dit jaar dat onze beperkte aandelenspreiding ook risico’s met zich meebrengt. Daarom zijn we van plan om het aantal bedrijven in de portefeuille de komende tijd uit te breiden. In eerste instantie naar zo’n vijftig ondernemingen. Dat zijn er tien meer dan nu.”

Staan er nog andere veranderingen op stapel?

“Vanaf 1 januari dit jaar nemen we de financiële analyse die de basis vormt voor onze beleggingskeuzes volledig in eigen hand. Dat leidt ertoe dat we de prestaties van bedrijven beter doorgronden. Daarnaast geldt dat we bij de selectie van bedrijven voortaan uitgaan van zeven transitiethema’s. Voorbeelden van dat soort thema’s zijn biologische voeding & landbouw, en een inclusieve samenleving. We willen – scherper dan voorheen – bepalen wat de bijdrage van bedrijven is aan een of meerdere van deze thema’s. Deze aanpak leidt tot kritischer beleggingskeuzes, ook in financieel opzicht. Door de selectiemethode op basis van thema’s, krijgen we potentieel interessante bedrijven beter en sneller in beeld. Het aantal bedrijven waaruit we kunnen kiezen, wordt daardoor groter. Dat is goed voor de spreiding van de aandelenportefeuille en voor de beperking van het risico.”

Loont duurzaam beleggen nog wel?

“Absoluut. Het feit dat onze resultaten tegenvallen zegt iets over onze specifieke keuzes, en niet over duurzaam beleggen op zich. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaam beleggen heel goed samen kan gaan met een stevig financieel rendement. Dat wordt ook bewezen door de langetermijnresultaten van onszelf en van andere duurzame beleggers wereldwijd. Bovendien: alle onderzoeken wijzen uit dat duurzame bedrijven het op lange termijn gelijk of beter doen dan hun reguliere collega’s. Dat zien wij ook in ons vermogensbeheer: op een termijn van tien jaar zijn onze financiële resultaten beter dan die van de wereld als geheel.”

 

Tekst: Tobias Reijngoud

Meer van de visie van Albert van Zadelhoff:

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

5 vragen over beleggen voor de lange termijn in een klimaat van dagkoersen

Hoe realiseer je als duurzame belegger zowel een goed financieel als een positief maatschappelijk rendement?

4 vragen over de gevolgen van tariefmaatregelen VS & China voor duurzame beleggers

"Trump heeft een punt"

5 vragen over duurzaam beleggen in tijden van lage rente

“De ruimte voor impactbeleggen staat onder druk”

6 vragen over het beursklimaat en de betekenis voor de duurzame belegger

“Beleggers blijf wel wakker.”

6 vragen over het rendement van het vermogensbeheer van Private Banking

“2017 is een mooi jaar voor duurzame beleggers”

5 vragen over wat het regeerakkoord betekent voor duurzame beleggers

“We zien een groeiend verzet tegen kortetermijndenken”

Wat beleggers kunnen leren van het fipronil-schandaal

“Zijn biologische bedrijven nog wel betrouwbaar?”

Waarom bedrijven steeds rijker worden maar hun medewerkers niet

"De economische macht van grote bedrijven neemt toe"

5 vragen over duurzaam beleggen in de kledingindustrie

"Kunnen grote modebedrijven de sector veranderen?"

4 vragen over isolationisme

en het effect op duurzaam beleggen.

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.

Beleggingsklimaat juni 2018

De internationale aandelenmarkten kenden een goede maand.