Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Positieve impuls voor Honduras

06-08-2015 | Triodos Groenfonds heeft een derde financiering aan een project in opkomende markten verstrekt. Dit keer financiert het oudste fonds van de bank in een grootschalig zonnepanelenproject in Honduras. Met een capaciteit van 72,5 MW zal zonnepark Cohessa minstens 10.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Honduras 610x150

Dit is een positieve impuls voor een van de armste landen van Zuid-Amerika. Honduras is namelijk erg afhankelijk van het buitenland als het gaat om energie; ruim de helft wordt geïmporteerd. De energie die het land zelf produceert, is meestal gegenereerd met behulp van olie. Van de huidige totale geïnstalleerde capaciteit van circa 1.800 MW is 55%  olie, 8% biomassa en 37% hydro.

Onlangs tekende Honduras een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de energiesector te hervormen. In 2022 wil het land 70% van het totaal aan energie duurzaam opwekken. Zonnepark Cohessa is een belangrijke stap in deze richting. De verwachting is dat de prijs van de energie in Honduras daalt doordat er door de komst van Cohessa meer elektriciteit beschikbaar is. Een ander voordeel is dat de aanbouw van het park zorgt voor meer werkgelegenheid in de regio.

Investment Manager Gerrit-Jan Brunink: “Met deze lening kunnen we dit belangrijke project voor hernieuwbare energie in Midden-Amerika ondersteunen, terwijl we daarnaast bouwen aan sterkere banden met vertrouwde partners waar we al langer mee samen werken. De impact van dit project is hoog en draagt aanzienlijk bij aan de (schone) energie-agenda van Honduras.”

Landroof – een ernstige zaak?

Steeds meer buitenlandse investeerders verwerven grond in ontwikkelingslanden, vruchtbare grond waar ze geld mee kunnen verdienen.

Uitgelicht uit de portefeuille: Cisco

Het Amerikaanse IT bedrijf Cisco verbindt met haar netwerkapparatuur computernetwerken en communicatiesystemen.

Beleggingsklimaat juli 2015

Nadat de aandelenmarkten in juni daalden, werd de stijgende trend in juli weer hervat.