Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Bijzondere koeienstal

06-06-2016 | De Kwatrijnstal van melkveehouder Sjaak Sprangers is de koeienstal van de toekomst. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma bij de opening van de stal. Een ontwerp van de boer zelf waardoor de koeien meer rust en ruimte krijgen. De stal werd door Triodos Groenfonds gefinancierd. Wat is er zo bijzonder aan?

Sprangers 610x200

In de eerste plaats beslissen de koeien zelf of ze gebruik maken van de stal, zegt Sjaak Sprangers. Als de zon schijnt, staan de zeventig koeien buiten en wanneer ze naar binnen willen, kunnen ze zelf naar de stal lopen.  Via een paadje tussen de bomen door. “Omdat ik alles biologisch doe, heb ik minder controle over de gang van zaken”, vertelt Sprangers. “Maar dat maakt het boeren voor mij juist heel relaxed.”

Rust en ruimte

Middenin het duinachtige landschap bij Kaatsheuvel, heeft Sprangers ‘De Kwatrijn’ gebouwd. Nu, ruim een jaar later, ontvangt Sprangers nog bijna elke week boeren en studenten van agrarische opleidingen die deze bijzondere stal met eigen ogen willen zien.

Maar wat ís er dan zo uniek aan De Kwatrijn? “Het is eigenlijk een heel eenvoudige stal”, lacht Sprangers. “Niet groot, met zo min mogelijk computers. Geen tierelantijntjes. Ik ben gewoon uitgegaan van de belangrijkste gebruiker van de stal: de koe. En die wil rust en ruimte.” Dus heeft elke koe twaalf vierkante meter stal tot haar beschikking, kan ze naar buiten wanneer ze wil en mag ze lekker luieren op een bedje van stro. Die riante levensstijl werpt zijn vruchten af: de koeien worden minder snel ziek, leven langer en geven betere melk, aldus Sprangers. “Zelfs voor melkveehouders die vooral gebrand zijn op economische winst is het daarom raadzaam te investeren in het welzijn van hun dieren.”

Simpele uitvinding

In de stal ruikt het naar stro - een gezellige geur. Van een doordringende ammoniakstank die soms in veestallen kan hangen is geen sprake. “Dat komt omdat hier de mest en urine gescheiden worden opgevangen en afgevoerd”, legt Sprangers uit. Hij ontwierp hiervoor zelf een speciale vloer. Het effect daarvan: geen schadelijke stoffen in de grond en mest die zonder problemen voor het weiland kan worden gebruikt. Nogal een uitvinding dus, die vloer. Maar Sprangers is er nuchter over. “Het is een heel simpel systeem hoor. Ook reguliere stallen zouden makkelijk zo’n vloer kunnen aanleggen.” De rest van de stal is eveneens gebouwd met oog voor het milieu. Zo draaien alle machines dankzij de zonnepanelen op het dak. En er is ook aan de omgeving gedacht. De Kwatrijn is bijna helemaal open, zodat je er doorheen kunt kijken. Geen massief betonnen blok midden in een natuurlandschap dus. En tot slot wordt Sprangers zelf óók beter van deze vorm van boeren. Dit eerste jaar heeft hij al goed gedraaid.

Tekst: Bo van Houwelingen
Fotografie: Pieter van den Boogert

Invloed op overheidsbeleid

De betrokkenheid van Triodos Research kan zich vertalen in het beïnvloeden van overheidsbeleid.

Beleggingsklimaat mei 2016

De modeportefeuille aandelen steeg de afgelopen maand met 4% en maakte daarmee het verlies van eerder dit jaar ongedaan.

Bedrijf uitgelicht: Cognizant

Dit Amerikaanse IT -bedrijf met Indiase wortels is de technologiepartner van veel grote bedrijven.