Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat oktober 2017

03-11-2017 |

Aandelenmarkten blijven in opwaartse trend

Net als vorige maand bewogen de internationale aandelenmarkten in oktober zonder al te veel schommelingen in een trendmatige beweging omhoog. De MSCI World All Countries Index won in oktober 3,6% en de modelportefeuille aandelen liep met 3,0% op. Daarmee is het rendement van deze modelportefeuille dit jaar op 10,8% uitgekomen, terwijl de MSCI World All Countries index een rendement van 8,4% toont.

Rust op de markten

De stevige koersstijging van aandelen wordt gevoed door het positieve nieuws over de wereldwijde economie en de bedrijfsresultaten van ondernemingen. Belangrijke graadmeters als het vertrouwen onder inkoopmanagers en consumenten blijven verbeteren. De berichten en de goede bedrijfscijfers leiden tot positieve bijstellingen van de verwachtingen en daarmee tot hogere koersen. Vooral de positieve reacties na de kwartaalcijfers van de grote IT-bedrijven zetten de markten verder in beweging. De IT-sector won wereldwijd maar liefst 9% in de maand oktober!

Daarnaast worden de aandelenmarkten nog steeds geholpen door het lage renteklimaat. De rente daalde in oktober door een reeks aan berichten over de lage inflatie en de daardoor soepele opstelling van de ECB met betrekking tot het beëindigen van het obligatie-opkoopprogramma. Vanaf januari worden er minder obligaties gekocht, maar het programma blijft vooralsnog doorlopen. De rente daalde daarop verder.

It’s the economy...

Het blijft opvallend dat de andere factoren dan rente en winst nauwelijks van invloed zijn op het huidige beurssentiment. De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn geheel naar de achtergrond verdwenen. Ook de aanhoudende politieke berichtgeving uit het Witte Huis is niet van invloed op de koersen. Wel voelen steeds meer deskundigen zich geroepen om te wijzen op het feit dat de aandelenbeurzen ‘duur’ zijn geworden. Deze waarschuwingen zijn vooral gebaseerd op de absolute niveaus van de koerswinstverhoudingen en gaan veelal voorbij aan de zeer lage rente.

Wij zijn van mening dat de rente slechts beperkt zal oplopen en dat daarmee de aandelenmarkten normaal gewaardeerd zijn. Wel is er een serieuze kans dat nu alle positieve berichten zijn ingeprijsd en dat de markten een correctie kunnen laten zien. Wij handhaven daarom onze neutrale weging voor aandelen in het beleggingsbeleid.

Regio’s en sectoren

Hoewel Europese aandelen over de eerste 10 maanden van het jaar met 12% een goed rendement laten zien, presteren andere regio’s in oktober beter. De opkomende markten liepen 5% op en de Verenigde Staten herstelden met 4%. Het grote belang van De Amerikaanse technologiesector en het herstel van de US Dollar hielp daar uiteraard bij. De modelportefeuille aandelen heeft een duidelijke overweging naar Europese aandelen en bleef daardoor relatief iets achter deze maand.

Individuele aandelen

De aandelenportefeuille werd in deze maand aanzienlijk beïnvloed door de reeks aan kwartaalcijfers die werd gepresenteerd. In de technologiesector presteerden Taiwan Semiconductor goed met een rendement van 15%, net zoals ‘fintech’ bedrijf Paypal (+15%). Op de laatste dag van de maand werd bekend dat Rockwell Automation (o.a. robotisering) is benaderd voor een overname. Hoewel de toenaderingen door Emerson Electric zijn afgewezen, liep de koers wel verder op (+14%).

Tegenvallers waren deze maand Roche (-8%), Valeo (-8%) en Hain Celestial (-11%)

Transacties

Wij hebben deze maand geen transacties verricht.

5 vragen over wat het regeerakkoord betekent voor duurzame beleggers

“We zien een groeiend verzet tegen kortetermijndenken”

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.