Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat januari 2018

05-02-2018 |

De internationale aandelenmarkten startten het jaar positief. De modelportefeuille aandelen eindigde de maand januari 1,2% hoger. De portefeuille bleef achter bij de referentie-index MSCI World All Countries (+1,8%).

Economie: een rooskleurig beeld

In januari toonden economische cijfers een rooskleurig economisch beeld. In combinatie met de wereldwijd aangetrokken groei in 2017 verbaast het niet dat veel instanties hun groeiverwachtingen voor de komende periode opwaarts hebben bijgesteld. Over het verloop van de inflatie blijft men in het algemeen terughoudend; deze is en blijft relatief laag. De aantrekkende economie zorgt voor opwaartse inflatiedruk, maar globalisering en robotisering zijn factoren die de inflatie structureel drukken. De centrale banken zien de beperkte opwaartse druk op de inflatie niet als een obstakel. Zij gaan langzaam een minder ruim monetair beleid voeren. De Amerikaanse centrale bank is begonnen met de afbouw van haar balansomvang en is bezig met het verhogen van de beleidsrente. De ECB brengt haar kwantitatieve verruimingsprogramma langzaamaan terug. Hoewel de grote centrale banken langzaam een minder ruim monetair beleid zijn gaan voeren, blijft de rente vooralsnog laag.

Ruim monetair beleid gunstig voor aandelen

In een omgeving van aanhoudende economische groei en een ruim monetair beleid doen aandelen het goed. In januari gingen de belangrijkste aandelenmarkten dan ook omhoog. Amerikaanse aandelen profiteerden bovendien nog eens extra van de goedgekeurde belastingplannen en de goedkopere Amerikaanse dollar. Hiermee werd de lijn van 2017 voortgezet. Beleggers houden momenteel rekening met een winststijging van ongeveer 10% à 12% in 2018 voor respectievelijk Europa en de VS. Met name de Amerikaanse winstcijfers zijn recentelijk positief bijgesteld op basis van de belastingherziening. Dit levert het bedrijfsleven een lager belastingtarief op.
Begin 2018 liepen de rentes wat op. Voor de rest van 2018 voorzien we een pad van geleidelijke rentestijgingen.

Wij zijn van mening dat de fundamentele factoren voor aandelen mondiaal inderdaad relatief positief zijn. Echter de waardering van aandelen staat momenteel geen ‘margin of error’ meer toe. Dat geldt met name voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Bij kleine teleurstellingen in het macro economische beeld en de winstverwachtingen kunnen de beurzen terugvallen. Wij hanteren daarom een neutrale weging voor aandelen. Gezien het lage rendement en de kans op koersdaling bij rentestijging blijven obligaties onderwogen in de portefeuilles.

Regio’s, opkomende markt nemen voortouw

De opkomende markten namen in januari het voortouw. Zo lieten de Braziliaanse en Russische aandelenbeurs een mooie stijging zien in lokale valuta. Ook de beurzen van Korea, Hong Kong en delen van de Chinese aandelenbeurs begonnen het jaar voorspoedig. Een andere belangrijke ontwikkeling was echter de aanhoudende zwakte van de US Dollar. Ten opzichte van de euro daalde de Amerikaanse munt met ruim 3%. Daardoor waren de rendementen in euro’s minder gunstig. 

Sectoren verschillen in rendement

Informatietechnologie, Consumentengoederen en Financiële waarden lieten als sectoren wereldwijd het hoogste rendement zien in januari. Nutsbedrijven en de Onroerend-goed sector bleven duidelijk achter en lieten zelfs beiden een min optekenen in de eerste maand van het jaar.

Modelportefeuille aandelen blijft achter

De modelportefeuille aandelen bleef in januari achter bij de referentie-index. Dit kwam met name door onze aandelenselectie. De regionale verschillen bleven beperkt. Grootste daler was Acuity Brands. Deze leverancier van verlichting aan de bouwsector in de VS verloor 15% na tegenvallende cijfers. Hain Celestial (producent van gezonde voeding) eindigde de maand 13% lager. De koers van het aandeel blijft beweeglijk door speculatie over verdere consolidatie in de sector. Ook een aantal stabielere beleggingen in de portefeuille presteerde tegenvallend. Nutsbedrijf Red Electrica eindigde de maand 7% lager, vooral door de oplopende rente. Reed Elsevier (RELX) verloor 7% na winstbijstellingen door analisten.

Positieve uitschieters waren te vinden in het Britse Johnson Matthey (+13%). De onderneming investeert sterk in batterijtechnologie en wordt door deze berichtgeving beloond. Taiwan Semiconductor Manufacturing liep verder op (+10%) door het positieve sentiment rond halfgeleiders. Ook Paypal presteerde goed met een rendement van 11%. Paypal meldde na het sluiten van de beurzen op 31 januari wel dat de samenwerking met Ebay in de toekomst verandert, waardoor de koers onder druk kwam te staan.

Transacties in januari

Wij hebben in januari het aandeel Davita verkocht omdat de onderneming zich niet meer kwalificeert als duurzame belegging. Wij hebben de onderneming gevraagd of er door een nieuwe activiteit betrokkenheid is bij dierproeven zonder dat de onderneming daar een helder beleid bij heeft. Wij kregen geen duidelijk antwoord op deze vraag. De opbrengsten uit de verkoop van Davita zijn herbelegd in het eveneens Amerikaanse Becton Dickinson. Deze toeleverancier aan de zorgsector kent een stabiele winstontwikkeling en kan profiteren van schaalvoordelen na recente overnames.

 

6 vragen over het beursklimaat en de betekenis voor de duurzame belegger

“Beleggers blijf wel wakker.”

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer bleef in september per saldo onveranderd.