Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Bedrijf uitgelicht: Rockwell Automation

06-03-2017 |

Private Banking beoordeelt bedrijven voor haar beleggingsportefeuilles op hun duurzaamheidsprestaties en financiële prestaties. Deze maand meer over Rockwell Automation. Deze aanbieder van geautomatiseerde systemen voor de inrichtingen van fabrieken is wereldwijd actief.

Rockwell-610

Rockwell Automation ontwikkelt geautomatiseerde systemen voor industriële ondernemingen. Ongeveer de helft van de omzet komt uit de Verenigde Staten. Het bedrijf maakt onder andere meet- en regelapparatuur. Veel verschillende industrieën gebruiken deze apparatuur. Producten variëren van vulmachines uit de voedingsindustrie tot de productie van zware machines. De missie van de onderneming is het helpen van bedrijven bij het verlagen van hun productiekosten. Zo’n 45% van de omzet komt voort uit het ontwerpen van systemen en software. Het andere deel van de omzet wordt gevormd door de verkoop van onderdelen van apparatuur die vooral op controle is gericht.

Industriële automatisering speelt al decennia lang een belangrijke rol in productietechnieken. De laatste jaren is sprake van een versnelling op dit terrein. Naast kostprijsverlaging streeft Rockwell Automation vanuit duurzaamheid ook naar een efficiënt gebruik van grondstoffen. Vooral door het toenemende gebruik van “internet-of-things” verandert het monitoren en besturen van processen. Deze ‘robotisering’ leidt tot kostprijsverlagingen en is een noodzakelijke investering. Door recente overnames komt een steeds groter deel van de omzet uit de verkoop van software.

De rol van de leverancier wordt steeds belangrijker omdat software-systemen een grotere rol spelen en vaak speciaal voor één klant gemaakt zijn. Dit verstrekt de klantrelaties nog verder.

Financiële positie

Financieel gezien is Rockwell een interessante onderneming omdat het in één specifieke markt werkzaam is. Er zijn veel concurrenten, bedrijven als Siemens, ABB en Schneider, maar klanten blijven lang bij hun leverancier. Specifieke toepassingen vergroten de onderlinge afhankelijkheid tussen Rockwell en haar klanten. Uiteraard zijn investeringen in kapitaalgoederen afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Dit verkleint de voorspelbaarheid van de omzet en winst. Gemiddeld gesproken is Rockwell zeer winstgevend met hoge rendementen op het geïnvesteerde vermogen.

Duurzaamheid bedrijfsvoering

Binnen de sector van producenten van elektrische apparatuur en componenten scoort Rockwell Automation bij de beste helft op gebied van duurzaamheid. Opvallend is het ontbreken van controverses rondom het bedrijf, bij Amerikaanse bedrijven is dat eerder uitzondering dan regel.
Rockwell heeft een goed milieuprogramma, dat extern is gecertificeerd voor het overgrote deel van zijn vestigingen. Vergeleken met sectorgenoten stoot het relatief weinig CO2 uit en dat wordt bovendien verder teruggedrongen. Minpunt is de geringe aandacht voor duurzame energie.

Op sociaal gebied hanteert het goede standaarden voor zijn leveranciers die daarop ook regelmatig worden gecontroleerd. Het vermijden van conflictmineralen speelt daarbij een rol. Bijna alle vestigingen hebben een extern gecertificeerd systeem voor kwaliteitsbewaking. Het beleid met betrekking tot werknemersrechten behoeft nog wel wat verbetering.

Anders dan veel Amerikaanse bedrijven geeft het geen politieke donaties en is de onafhankelijkheid van de raad van bestuur en belangrijke commissies goed op orde. Twee vrouwen op 11 commissarissen is geen geweldige score, maar verhoudingsgewijs is dat binnen de industriële sector, die nog een lange weg heeft te gaan, niet slecht.

Duurzame ontwikkeling vraagt om inclusieve financiering

Wat betekenen de SDG's voor ons als duurzame investeerder?

Toegang voor iedereen

Elektriciteit is een vorm van energie waar mensen op rekenen. Onze huishoudelijke apparaten, computers, telefoons en – steeds meer – auto's werken erop.

Beleggingsklimaat februari 2017

De modelportefeuille aandelen had in februari een rendement van 4,5%.