Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Bedrijf uitgelicht: DaVita

07-02-2017 |

Private Banking beoordeelt bedrijven voor haar beleggingsportefeuilles op hun duurzaamheidsprestaties en financiële prestaties. Deze maand meer over DaVita Inc. Deze Amerikaanse onderneming is actief op het gebied van nierdialyse.

davita 610

DaVita is een grote aanbieder van dialysezorg in Verenigde Staten. De onderneming verzorgt de daadwerkelijke dialyse voor ongeveer 200.000 patiënten in de Verenigde Staten. De behandelingen worden uitgevoerd op eigen locaties (meer dan 2.000) en in ziekenhuizen (ongeveer 1.000). Naast het begeleiden van de patiënten verzorgt DaVita ook de administratie van de behandelingen. Ook is men actief in bijbehorende dienstverlening zoals laboratorium- en apotheekdiensten.

Door de jaren heen heeft de onderneming de benodigde schaalgrootte opgebouwd waardoor ze de kwaliteit van de dienstverlening kan garanderen om daarmee een voorkeurspartner te zijn voor verzekeringsmaatschappijen.

Verzekeraars richten zich vooral op partijen die landelijk opereren en de patiëntenzorg tegen een gunstige kostprijs kunnen verzorgen.

De omzet van DaVita is afhankelijk van demografische en sociale factoren zoals veroudering van de bevolking, stijgende diabetes door andere voedingsgewoontes en het vergoedingssysteem voor behandelingen. DaVita lijkt tegelijkertijd wel in staat om de prijsdruk vanuit de verzekeraars op te vangen door de zorg efficiënt te organiseren.

De combinatie van de trendmatige volumegroei met de bewezen staat van dienst van de onderneming om de winstmarge op peil te houden heeft geleid tot een redelijk stabiele winstontwikkeling. De financiële waardering van het aandeel is op dit moment relatief aantrekkelijk.

Duurzame bedrijfsvoering

Het duurzaamheidsprogramma van DaVita bestaat uit drie onderdelen: Zorg voor de patiënten, Zorg voor elkaar en Zorg voor de wereld.

In de Zorg voor patiënten kijkt DaVita verder dan alleen de nierdialyse. Scholing van de patiënt, het dieet, emotionele ondersteuning, infecties en veiligheid maken deel uit van de holistische benadering van het bedrijf. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven voor de patiënt en neemt het aantal onnodige behandelingen en ziekenhuisopnames af. En dat levert ook weer een kostenbesparing op.

De Zorg voor elkaar biedt medewerkers mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen, zowel op het werk als thuis. Het leiderschapsprogramma biedt, vanuit de overtuiging dat iedereen op zijn eigen manier een leider kan zijn, trainingen voor medewerkers op alle niveaus om te leren en te groeien. Via het DaVita Village netwerk helpen medewerkers elkaar in tijden van crisis, veroorzaakt door een natuurramp, een ongeluk of ziekte.

Zorg voor de wereld richt zich op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van DaVita. Bij nierdialyse wordt veel water gebruikt en het bedrijf probeert dit te optimaliseren. Daarmee is het gemiddelde watergebruik van dialysecentra inmiddels al met 30 procent teruggebracht. Bij de bouw van nieuwe dialysecentra worden water- en energiebesparende maatregelen genomen, zoals LED verlichting, en wordt gebruik gemaakt van lokale materialen.

Beleggingsklimaat januari 2017

De modelportefeuille aandelen behaalde in januari een rendement van 1,2%. De stijging van de referentie-index MSCI World All Countries bedroeg 0,3%.

Werken aan een gezondere wereld

Een goede gezondheid en welvaart voor alle leeftijden. Dat is doel 3 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.