Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Bedrijf uitgelicht: Acuity Brands

13-01-2017 |

Private Banking beoordeelt bedrijven voor haar beleggingsportefeuilles op hun duurzaamheidsprestaties en financiële prestaties. Deze maand meer over Acuity Brands. Deze maker van energiezuinige LED verlichting is marktleider in de Verenigde Staten.

acuity-website

Het Amerikaanse Acuity Brands doet veel aan het vervangen van gloeilampen door energiezuinigere LED lampen. In nieuwe huizen en kantoren worden LED lampen vaker gebruikt omdat ze energiezuiniger zijn en ‘slimme gebouwen’ mogelijk maken. Bestaande verlichting wordt ook steeds vaker vervangen door LED lampen. Acuity Brands is actief in beide markten met vooral grote projecten voor bouwbedrijven en overheden. In bedrijfshallen zorgen ongebruikte verlichte ruimtes voor energieverspilling. De computersystemen van Acuity Brands kunnen de verlichting automatisch aanpassen zodat bedrijven hiermee geen elektriciteit meer verspillen. Veel gemeenten, ziekenhuizen en scholen kunnen ook nog efficiëntere verlichting gaan gebruiken.

Financiële koploper

Acuity Brands is marktleider voor LED verlichting in de Verenigde Staten met ongeveer 20% marktaandeel. De markt zal de komende jaren wereldwijd verder groeien nu gloeilampen steeds vaker verboden worden. Ook spaarlampen zijn minder energiezuinig en milieuvriendelijk dan LED lampen. Zowel particulieren, bedrijven en overheden willen daarnaast meer controle over hun energieverbruik van de verlichting. Door de vele LED producten en grote klantenkring profiteert Acuity Brands van deze marktgroei. Het overgrote deel van de omzet van het bedrijf komt uit Noord-Amerika. Door een aantal bedrijfsovernames is Acuity Brands ook actief in Europa.

Het management let sterk op de kosten en de manier waarop de verschillende merken kosten kunnen besparen door samen te werken. Acuity Brands kende de afgelopen jaren een stevige groei van haar bedrijfsomzet, producten en marktgebieden. Ondanks deze groei verlaagde zij haar kosten en verhoogde het nettoresultaat en de kasstromen.

Acuity Brands is ook één van de meest innovatieve bedrijven in de markt. De sterkte en kwaliteit van de verlichting is van invloed op hoe mensen leren en werken. Het bedrijf doet hier veel onderzoek naar. Het maakte bijvoorbeeld verlichting voor klaslokalen waarbij de lichtsterkte afhangt wat de leerlingen moeten doen.

Duurzame bedrijfsvoering

Acuity Brands is geselecteerd voor het beleggingsuniversum omdat het met slimme, energiezuinige verlichting bijdraagt aan het beperken van energiegebruik en daarmee ook aan het inperken van klimaatverandering. Naast dat het merk specialist is op gebied van energiezuinige LED-verlichting, wordt er gewerkt aan de mogelijkheden van OLED-verlichting. Dit is organische LED.

Acuity gelooft sterk in slimme besturingstechnologie waarbij verlichting onderdeel wordt van het ‘internet of things’. Ook optimaal gebruik van daglicht in gebouwen behoort tot het productaanbod van Acuity. Het bedrijf heeft beleid ten aanzien van de risico’s rond ‘conflictmineralen’ en heeft de afgelopen jaren het eigen energiegebruik flink gereduceerd. Acuity kreeg het LEED energy-efficiency certificaat voor enkele vestigingen in de Verenigde Staten.

De rapportage over de duurzaamheid van de eigen activiteiten kan nog aanzienlijk worden verbeterd. Daarover heeft Triodos Research het afgelopen jaar gesprekken met het bedrijf gevoerd.

Waarom de Triodos-aandelenportefeuille in 2016 achterbleef bij de mondiale aandelenmarkt

Grootste 'Zon op daken'-project op brouwerij

Nieuwe investering in 'Zon-op-daken'-project van bierbrouwer Heineken in Italië.

Aan de slag met de duurzame werelddoelen

Wat betekenen de SDG's voor ons als duurzame investeerder?