Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Aandeel in Boliviaanse bank

08-02-2016 |

Triodos Fair Share Fund is aandeelhouder geworden in Bancosol. Dit is een van de twee grootste microfinancieringsinstellingen in Latijns-Amerika. Samen met Triodos Microfinance Fund neemt het fonds een aandelenbelang van 12% in de Boliviaanse bank. De fondsen zullen een actieve rol vervullen in de Board of Directors.

bancosol 610x150 

Remko Komijn is vanuit Triodos Investment Management betrokken bij de investering. Hij zegt: "Dit is een spannende nieuwe investering in Latijns-Amerika. BancoSol heeft internationale erkenning voor de innovatieve rol die zij in de microfinancieringssector in Bolivia speelt. Zo was zij een van de eerste instellingen die mobiel bankieren via SMS berichten introduceerde. We kijken er naar uit om deel uit te maken en bij te dragen aan de verdere groei en strategische ontwikkeling van de bank. Onder andere door onze kennis en expertise van duurzaam bankieren te delen."

De bank typeert zich door de leningen die ze geven aan ondernemende mensen die veelal werkzaam zijn in de grote informele markt van Bolivia. Kurt Koenigsfest, directeur van BancoSol: "Dit houdt in dat we een zeer persoonlijke manier van bankieren hebben. Onze medewerkers bezoeken hun klanten zeer regelmatig en bouwen daardoor zeer sterke relaties op. Daarnaast speelt technologie meer en meer een rol in ons dagelijks werk. 45% van onze transacties verlopen tegenwoordig via internet, mobiel bankieren en pinautomaten. Dit is minder persoonlijk maar geeft wel meer mensen toegang tot financiële diensten."

Andere nieuwe aandeelhouders zijn de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, ResponsAbility Investments AG and ResponsAbility Management Company SA (onderdeel van de Credit Suisse International Group) en Women’s World Banking Capital Partners.

Koenigsfest: "De deelname van al deze partijen betekent het begin van een nieuwe fase voor BancoSol. Het ondersteunt ons in onze missie om een groeiend aantal mensen bereiken die nu slechts beperkt of geen toegang hebben tot financiële diensten." Zo wil BancoSol in de komende jaren haar dienstverlening op het platteland – waar toegang tot financiering nog beperkt is – verder uitbreiden, en zich nog meer richten op het midden- en kleinbedrijf.

Over BancoSol

Banco Solidario S.A. (BancoSol) is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een van de grootste microfinancieringsinstellingen in Latijns-Amerika. In 1986 startte de instelling als een NGO (non-gouvernmentele) organisatie. Vanaf 1992 operereert BancoSol als een bank zodat zij naast microkredieten ook spaar- en betaalrekeningen, overboekingen en microverzekeringen kan aanbieden. Deze producten biedt zij aan via een landelijk netwerk van 104 vestigingen, 120 verkooppunten, zes mobiele kantoren en 197 pinautomaten. Eind 2015 had de bank een leningportefeuille van USD 1.172 miljoen, 251.512 kredietnemers en 543.858 spaarders.

Uitgelicht uit de portefeuille: Johnson Matthey

Deze maand meer over Johnson Matthey, een Engels chemiebedrijf dat duurzame technologieën en producten ontwikkelt en maakt.

De energietransitie - wie geven het goede voorbeeld?

Het gebruik van duurzame energie is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Beleggingsklimaat januari 2016

De aandelenkoersen daalden in januari. Beleggers waren net als in december erg negatief over de groei van de wereldeconomie.