Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

4 vragen over isolationisme

en het effect op duurzaam beleggen

07-05-2017 |

Duurzaamheidsvraagstukken zijn internationaal

Wat betekent het isolationistische economische klimaat voor de duurzame belegger? We vroegen het aan Albert van Zadelhoff, directeur Triodos Bank Private Banking.

annapurna_289x193America first. Dat uitgangspunt van de nieuwe Amerikaanse president is niet de enige aanwijzing dat nationalistische economische politiek in opkomst is. De uitkomst van het Brexit-referendum duidt er ook op, net als het protectionistische beleid van landen als Polen en Hongarije. Ook in de Nederlandse Tweede Kamer gaan stemmen op om ‘onze’ multinationals als AkzoNobel en Unilever beter tegen buitenlandse overname te beschermen.

Heeft het protectionistische klimaat gevolgen voor duurzaam beleggen?

“Ik denk dat het meevalt. Duurzaamheidsvraagstukken verdwijnen niet als landen zich binnen hun grenzen terugtrekken. Neem klimaatverandering: dat is per definitie een mondiaal probleem. Ook een geloofwaardige oplossing kunnen we alleen op internationaal niveau organiseren. Hetzelfde geldt voor een heel ander onderwerp als de arbeidsomstandigheden in naaiateliers in landen als India en Bangladesh. Ook dat vraagstuk is grensoverschrijdend. De kleding uit die ateliers hangt immers bij ons in de winkel.”

De belegger die wil bijdragen aan een schone en eerlijke wereld, moet dus internationaal beleggen?

“Een internationale oriëntatie is belangrijk omdat je alleen daarmee kunt beleggen in de échte duurzame pioniers: invloedrijke bedrijven die een voorbeeld zijn voor andere ondernemers. Vaak zijn het bedrijven die ervoor zorgen dat een hele sector zich verantwoorder gaat gedragen en ook meer oog krijgt voor lokale duurzaamheidsvraagstukken. Een goed voorbeeld van zo’n pionier is modeketen H&M. Dat investeert serieus in gezonde arbeidsomstandigheden en in eerlijke betaling bij toeleverende naaifabrieken in ontwikkelingslanden. Daarmee inspireert het andere modebedrijven en draagt het bij aan positieve verandering in de kledingsector. Om dit soort verandering mondiaal te stimuleren, belegt Triodos Bank Private Banking het beheerde vermogen via de beurs in sterk internationaal georiënteerde bedrijven. Het gaat ons er om steeds te zoeken naar ‘the most sustainable brands in the world’ en met hen een relatie op te bouwen. Alleen als je dát doet, haal je de meeste duurzaamheidswinst uit je belegde euro. Een beperkte nationale gerichtheid zou een handicap zijn bij het investeren in een duurzame toekomst.”

Hoe werkt dat: maximale duurzaamheidswinst uit je belegde euro halen?

“Een goed voorbeeld is microfinanciering. Ongeveer twee miljard mensen in ontwikkelingslanden hebben geen toegang tot basale financiële diensten. Ze kunnen geen spaarrekening openen en geen lening afsluiten om bijvoorbeeld een bedrijfje op te zetten om in hun onderhoud te voorzien. Voor gewone banken zijn deze ‘unbanked people’ niet interessant. Die banken laten hen dan ook niet als klanten toe. Microfinancieringsinstellingen doen dat wel. Ze geven arme mensen zo de kans om het heft in eigen hand te nemen en te investeren in hun toekomst en in die van hun kinderen. Dit soort instellingen is vaak ontzettend innovatief. De gebrekkige fysieke infrastructuur in bijvoorbeeld sub-Sahara Afrika en de veelal lage bevolkingsdichtheid daar, leidt er onder meer toe dat Afrikaanse instellingen wereldwijd koploper zijn in mobiel bankieren. Door hun innovatiekracht presteren microfinancieringsbanken financieel vaak erg goed. Een belegger die alleen nationaal kijkt, mist de kans om te beleggen in deze instellingen. Hij laat daarmee dus een mogelijkheid lopen op positief maatschappelijk en financieel rendement.”

Verwatert je invloed niet als je je beleggingen te veel en te internationaal spreidt?

“De ervaring leert dat vooral de kwaliteit van je bijdrage telt. Wij zijn een actieve duurzame belegger. We kopen niet alleen aandelen en bedrijfsobligaties, we voeren ook een intensieve dialoog met de - streng geselecteerde - bedrijven waarin we beleggen. We stellen kritische vragen over hun activiteiten en informeren ze over ‘best practices’ in hun sector. Zo helpen we ze om hun koers verder te verduurzamen. Als je bijdrage kwalitatief goed is, wordt hij gewaardeerd en serieus genomen, zelfs al beleg je bescheiden bedragen.”

Auteur: Tobias Reijngoud

 

Meer van De visie van Albert van Zadelhoff:

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

5 vragen over duurzaam beleggen in de kledingindustrie

"Kunnen grote modebedrijven de sector veranderen?"

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.