Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

4 vragen over de gevolgen van tariefmaatregelen VS & China voor duurzame beleggers

“2017 is een mooi jaar voor duurzame beleggers”

07-05-2018 |

Albert van Zadelhoff portretDe Verenigde Staten en China slaan elkaar de afgelopen maanden met importtarieven om de oren. Zo verhoogde de VS de tarieven op de import van onder meer Chinees staal en aluminium, en dreigt China met extra heffingen op tientallen producten uit de VS, zoals soja, auto’s en rundvlees. Wat is het effect van deze maatregelen op de beurs? En hoe kunnen duurzame beleggers er het beste op reageren? We vroegen het aan Albert van Zadelhoff, directeur Triodos Bank Private Banking.

De handelsoorlog is begonnen met tariefmaatregelen van de VS. Wat speelt er?

"President Trump had het er al over tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Hij wil het bedrijfsleven in de VS een duw in de rug geven door de import uit onder meer China, Europa en Mexico duurder te maken. In die zin zijn de maatregelen, die hij in de eerste maanden van dit jaar aankondigde, geen verrassing. Europa en een aantal andere getroffen landen bedongen vervolgens uitzonderingen voor zichzelf, waardoor de maatregelen vooral op het hoofd van China terecht lijken te komen. Op zichzelf zit er wel een begrijpelijke macro-economische redenering achter de hogere tarieven op vooral staal en aluminium uit China. Toen de Chinese economie een paar jaar terug wat minder goed draaide, zakte de binnenlandse vraag naar bouwmaterialen en grondstoffen in. China is vervolgens massaal staal en aluminium gaan exporteren, vaak tegen dumpprijzen. Uiteraard heeft de lokale staalindustrie in andere landen daar last van. En dus zou je kunnen zeggen dat de maatregelen van Trump wel bepaalde grond hebben. Hij heeft niet helemaal ongelijk."

Een goede zaak dus, die importtarieven?

"Uiteindelijk niet, want in het algemeen geldt dat een vrij handelsverkeer voor de meeste producten en diensten kansen biedt aan ontwikkelende landen. Bij eerlijke handel is het geheel meer dan de som der delen. Zowel het exporterende als importerende land profiteren. Het exporterende land genereert inkomen en het importerende land verruimt keus voor haar inwoners en verbetert de koopkracht. Blokkades zoals importtarieven zijn vanuit macro-economisch perspectief niet verstandig, ook al kun je specifieke maatregelen in specifieke omstandigheden soms nog best verdedigen. Het probleem met een handelsoorlog is echter dat maatregelen vaak niet beperkt en specifiek blijven. Dat zie je ook nu. De VS startte met een lijst van extra te belasten producten. En vervolgens reageerde China met een andere lijst van producten uit de VS waarvoor hogere importtarieven gelden. De selectie van de producten die China wil treffen, is behoorlijk politiek gemotiveerd. Want het gaat voor een belangrijk deel om producten afkomstig uit VS-deelstaten die bij de verkiezingen van 2016 voor Trump kozen. Zoals staten met veel soja- en maisboeren."

Wat is het effect van het handelsconflict op de beurs?

"Dat lijkt vooralsnog beperkt te zijn. Je zag vooral een effect op de beurskoersen direct aan het begin, dus bij de afkondiging van de maatregelen. Maar dat ebde snel weer weg. In die zin zijn de gevolgen voor beleggers niet erg groot. Dat geldt ook voor duurzame beleggers. Toch is een handelsconflict zoals dit wel degelijk van belang voor individuele bedrijven die actief zijn in de getroffen sectoren. Overigens is wel aardig om op te merken dat het doel van importtarieven is om de lokale productie te stimuleren. Laat duurzaamheid nou óók gerelateerd zijn aan het versterken van lokale markten. Immers: wat je plaatselijk produceert en consumeert, hoeft niet te worden vervoerd. En dat scheelt CO2-uitstoot. Maar goed, tariefmuren ontstaan door politieke besluitvorming. En er is niets zo veranderlijk als politieke besluiten. Daar kun je geen toekomstbestendige, lokale, duurzame economie op bouwen."

Hoe gaat het verder? Zet de handelsoorlog door, of krabbelen de VS en China snel weer terug?

"De laatste keer dat we een vergelijkbaar handelsconflict hadden, ging het snel weer over. Dat was ten tijde van het presidentschap van George W. Bush. Ook toen startte de VS met importtarieven op staal en aluminium uit verschillende landen. Maar daar kwam veel protest op van onder meer de auto-industrie in Amerika. Nog voor de geplande afloopdatum waren de importtarieven weer van tafel. Zo zou het ook deze keer kunnen gaan. Juist omdat het instellen van importtarieven een politiek proces is, moeten we de ontwikkelingen afwachten. Duurzame beleggers met een lange termijn horizon doen er het beste aan niet te snel te reageren op deze vluchtige en variabele politieke ontwikkelingen. Het is overigens van belang om te beseffen dat een tarievenstrijd zoals we die momenteel zien, eigenlijk helemaal niet nodig is. Als een land – zoals de VS – vindt dat een ander land – China – de wereldmarkt overspoelt met spullen en grondstoffen tegen dumpprijzen, kan die klacht ook worden voorgelegd aan de Wereldhandelsorganisatie WTO. Dan kan de onenigheid met overleg worden aangepakt en leidt de economie geen schade."

 

Tekst: Tobias Reijngoud

 

Meer van de visie van Albert van Zadelhoff:

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

5 vragen over duurzaam beleggen in tijden van lage rente

“De ruimte voor impactbeleggen staat onder druk”

6 vragen over het beursklimaat en de betekenis voor de duurzame belegger

“Beleggers blijf wel wakker.”

6 vragen over het rendement van het vermogensbeheer van Private Banking

“2017 is een mooi jaar voor duurzame beleggers”

5 vragen over wat het regeerakkoord betekent voor duurzame beleggers

“We zien een groeiend verzet tegen kortetermijndenken”

Wat beleggers kunnen leren van het fipronil-schandaal

“Zijn biologische bedrijven nog wel betrouwbaar?”

Waarom bedrijven steeds rijker worden maar hun medewerkers niet

"De economische macht van grote bedrijven neemt toe"

5 vragen over duurzaam beleggen in de kledingindustrie

"Kunnen grote modebedrijven de sector veranderen?"

4 vragen over isolationisme

en het effect op duurzaam beleggen.

Beleggingsklimaat april 2018

Na een moeizame start in het eerste kwartaal lieten de internationale aandelenmarkten in april een herstel zien.

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer steeg in augustus met 2,0%.