Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Tijdelijk extra rentekorting bij een hypotheek

Voor zeer energiezuinige woningen

Gaat u een huis kopen? De Triodos Hypotheek beloont energiezuinige huiseigenaren en kopers van duurzame woningen. Hoe energiezuiniger uw woning is, hoe lager de rente is die u betaalt. Tijdelijk biedt de Triodos Hypotheek extra rentekorting voor zeer energiezuinige woningen. Door deze beloning willen we de verduurzaming van de woningmarkt een extra impuls geven.

Om welke woningen gaat het?

Huizen met energielabel A behoren tot de zuinigste klasse. Maar inmiddels worden er steeds meer huizen in Nederland gebouwd die energiezuiniger zijn dan energielabel A. Triodos Bank beloont daarom de eigenaren van zeer energiezuinige woningen met een EPC-waarde van 0,39 of lager met een tijdelijk verlaagd rentetarief.

De EPC waarde is door de overheid vastgesteld op maximaal 0,4 (in het bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen per 1-1-2015). Meer informatie over EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) vindt u onderaan deze pagina.

Wat zijn de tijdelijke gunstige rentes?

  • Heeft u een woning met EPC van 0,39 of lager, dan ontvangt u een korting van 0,1% op de actuele rente die hoort bij energielabel A.
  • Heeft u een woning met EPC van 0,19 of lager, dan ontvangt u een korting van 0,2% op de actuele rente die hoort bij energielabel A.

Kijk hier voor alle actuele rentes

Wilt u meer weten?

  1. Bereken snel en eenvoudig uw hypotheek en ontvang vrijblijvend en kosteloos een berekening van uw hypotheekmogelijkheden, waaronder inzicht in de bijbehorende maandlasten, kosten en rente.
  2. Maak een dossier aan met gegevens over uw persoonlijke situatie voor een advies op maat. Onze adviseur helpt u hier graag bij. Heeft u vragen of wilt u een afspraak voor een hypotheekadviesgeprek? Neemt u dan contact met ons op. 

 Bereken uw hypotheek 

Bereken uw maximale hypotheek en bruto maandlasten

 

Wat zijn de voorwaarden voor de extra rentekorting?

  • U komt in aanmerking voor dit tarief wanneer u dit met een afschrift van de EPC-berekening schriftelijk kunt aantonen dat uw woning een EPC van 0,39 of lager heeft.
  • Dit tarief wordt voor één rentevaste periode toegepast. Bij een volgende rentevaste periode kan hier geen aanspraak meer op worden gemaakt.
  • Klanten die al een Triodos Hypotheek hebben met een woning met een EPC van 0,39 of lager en dit kunnen aantonen door middel van een afschrift van de EPC-berekening, komen ook in aanmerking voor dit gunstige tarief. 
  • U kunt een hypotheek met dit tarief alleen afsluiten in de periode dat het tarief geldt. Triodos Bank behoudt zich het recht voor om de periode waarin dit tijdelijke tarief is te verkrijgen per direct te beëindigen en/of te wijzigen.
  • Vanaf 22 juni 2017 is dit tarief van toepassing op hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Veelgestelde vragen over de tijdelijke extra rentekorting

Waarom koppelt Triodos Bank de rente naast het energielabel nu ook aan de EPC-waarde?

Bij het verstrekken van een hypotheek koppelt Triodos Bank de hypotheekrente aan het energielabel van de woning: hoe beter het label, hoe lager de rente. Het energielabel stopt bij label A, maar inmiddels zijn er steeds meer huizen in Nederland die veel duurzamer zijn dan energielabel A. Daarom biedt de Triodos Hypotheek tijdelijk extra rentekorting voor deze zeer energiezuinige woningen, die gekenmerkt worden door een EPC-waarde van 0,39 of lager. Door deze tijdelijk verlaagde rente willen we de verduurzaming van de woningmarkt een extra impuls geven.

Wat is EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt)?

Hoe beter de woning is wat betreft isolatie, ventilatie en installatie, hoe minder energie het kost om de woning warm te houden of te koelen. De hoeveelheid energie die nodig is om een woning te koelen of te verwarmen wordt gewogen en uitgedrukt in een EPC-waarde. Alle nieuwbouwwoningen moeten in Nederland aan EPC-eisen voldoen.

Een EPC-waarde van 1,0 is ongeveer wat een gemiddelde woning in 1990 presteerde. Een woning met een EPC van 0,6 gebruikt nog maar 60% van de energie van een woning uit 1990. Een woning met een EPC-waarde van 0,39 gebruikt dus maar 39% van de energie van een woning uit 1990.

De EPC is vastgelegd in het bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen. Hierin staat aan welke EPC-norm woningen moeten voldoen. De overheid scherpt de norm steeds verder aan zodat er in 2020 energieneutrale woningen worden gebouwd. Sinds 2015 geldt voor nieuwbouw een EPC-grenswaarde van 0,4.

Waar vind ik de EPC-berekening voor mijn huis?

Wanneer de bouwvergunning minder dan 10 jaar geleden is afgegeven, kunt u een EPC-berekening opvragen of een gewaarmerkt afschrift daarvan aanvragen bij de projectontwikkelaar. U kunt de EPC-berekening ook bij uw gemeente opvragen. Hier zijn meestal kosten aan verbonden.

Waarom geldt de tijdelijke rentekorting alleen voor woningen met een EPC-waarde en niet voor mijn woning met het zuinigste energielabel, energielabel A?
Gebouwen in Nederland, zoals kantoren, woningen, ziekenhuizen en scholen, zorgen samen voor ongeveer een derde van de CO2-uitstoot. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt ongeveer 15% van de broeikasuitstoot in Nederland veroorzaakt door de verwarming en verlichting van woningen en gebouwen. Daarom stimuleert Triodos Bank duurzaam wonen. Wij willen graag mensen belonen die net een stapje verder gaan in het verduurzamen van hun huis. Daarom ontvangen deze mensen tijdelijk een extra gunstige rente.

Ik heb al een Triodos Hypotheek en mijn woning heeft een EPC-waarde van 0,39 of lager. Kom ik in aanmerking voor het tijdelijke tarief?

Ja, als u een afschrift aan ons kunt laten zien van de EPC waarde van uw woning en u voldoet aan de andere voorwaarden dan komt u in aanmerking voor dit extra verlaagde tarief.

Hoe lang ontvang ik de tijdelijke korting op mijn rente?

U ontvangt de tijdelijke korting op uw rente gedurende gehele rentevaste periode die u heeft afgesloten.

Wilt u meer weten over Triodos hypotheken of een afspraak maken?

Team hypotheken 2017
Neem contact op met het hypotheken team:

Uw hypotheek aanvragen  

Alles over hypotheken