Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Onze geschiedenis

Triodos Bank - duurzame bank sinds 1980

Bekijk een overzicht van folders en brochures uit het 36 jarig bestaan van Triodos Bank. 

2015 Introductie van Triodos Multi Impact Fund door Triodos Investment Management. Dit is het eerste beleggingsfonds dat belegt in andere duurzame beleggingsfondsen van Triodos Investment Management. Door te investeren in een groot aantal sectoren, stimuleert het fonds de transitie naar een duurzame economie. Zo investeert het fonds onder andere duurzame handel, inclusieve financiële dienstverleners, duurzame energie, kunst & cultuur en biologische voeding en landbouw.

Triodos Bank maakt bij de lancering van de B Corp beweging in Europa bekend dat het certificeerd lid is geworden. B Corps is een gemeenschap van ondernemingen die hun ondernemerschap inzetten voor om oplossingen te bieden voor mens en milieu.

2014 Triodos Investment Management lanceert het Triodos Organic Growth Fund. Het fonds belegt met een lange termijn horizon en investeert in de vooroplopende ondernemingen in biologische voeding en consumenten producten en diensten in heel Europa.

2013 Triodos Bank zet zijn eerste stappen in Frankrijk, met de oprichting van France Establishing Triodos Finance B.V., met mandaat van Triodos Bank N.V. De vestiging van Triodos Bank in Parijs behartigd de belangen voor duurzame ondernemers in Frankrijk.

2011 Eerste Sustainable Finance Lab, een initiatief van Triodos Bank samen met Universiteit Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute (USI).

2010 Triodos Bank bestaat 30 jaar.

2009 Triodos Bank opent een vestiging in Duitsland.

2008 Triodos Bank lanceert het Triodos Sustainable Trade Fund. Dit fonds zorgt voor financiering van gecertificeerde biologische en fair-tradeproducenten in ontwikkelingslanden en opkomende markten.

2007 Triodos Bank lanceert het Triodos Values Pioneer Fund. Dit fonds maakt deel uit van een tweede Luxemburgs fonds en omvat het Triodos Values Equity Fund en het Triodos Values Bond Fund.

2006 Triodos Bank opent haar internationale hoofdkantoor in Nederland.
Triodos lanceert haar eerste Luxemburgse beleggingsfonds, het Triodos Renewables Europe Fund, voor investeringen in Europese projecten voor duurzame energie. In Nederland gaat het Triodos Cultuurfonds van start.

2004 Triodos Bank opent een vestiging in Spanje. Triodos lanceert het eerste Vastgoedfonds, dat uitsluitend bedoeld is voor investeringen in duurzame gebouwen.

2002 Het Triodos Fair Share Fund wordt opgericht in Nederland, zodat particulieren en instellingen kunnen investeren in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden.

2000 In Nederland kunnen beleggers in het Triodos Meerwaardefonds kiezen tussen aandelen, obligaties en gemengde fondsen.

1997 Het Triodos Meerwaardefonds wordt gelanceerd in samenwerking met Delta Lloyd Asset Management en wordt genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

1998 Triodos Bank voegt 3 groenfondsen samen en vormt zo het Triodos Groenfonds. Dit beursgenoteerde fonds drijft op het succes van de Groenregeling, een Nederlandse fiscale regeling voor groene projecten.

1995 Triodos Bank opent een vestiging in het Verenigd Koninkrijk.

1994 Triodos Bank richt 2 stichtingen op:
Stichting Triodos-Doen gaat van start in samenwerking met Stichting DOEN, terwijl Stichting Hivos-Triodos Fonds haar activiteiten start in samenwerking met Hivos. Beide fondsen investeren in ontwikkelingslanden en behoren tot de eerste organisaties ter wereld die investeren in microfinanciering.

1993 Triodos Bank opent een vestiging in België.

1990 Triodos Bank lanceert het eerste groenfonds in Europa, het Biogrond Beleggingsfonds. Het Windfonds en het Groen Beleggingsfonds volgen later.

1980 Triodos Bank NV wordt opgericht met een startkapitaal van € 540.000 en een volledige bankvergunning van De Nederlandsche Bank op 30 juni 1980. Triodos Bank gaat van start in Nederland.

1971 Triodos Foundation wordt opgericht om vernieuwende projecten en bedrijven te ondersteunen met schenkingen en leningen.

1968 Adriaan Deking Dura (econoom), Dieter Brüll (professor fiscaal recht), Lex Bos (managementadviseur) en Rudolf Mees (bankier) vormen een studiegroep om uit te zoeken hoe geld duurzaam kan worden beheerd.