Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Thema natuur en milieu, Triodos Bank ondersteunt een gezond milieu & gezonde natuur.

03 Energie en klimaat

Om tot een duurzame economie te komen, is het cruciaal om:

  • Energiebehoeften te verlagen
  • Energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken
  • Op grote schaal te investeren in duurzame energieopwekking
  • Over te schakelen naar koolstofarme brandstoffen

Landkaart van Noord Europa
X Grote impact

Ons huidige energieverbruik veroorzaakt een gigantische milieuschade: wij maken hulpbronnen op die van toekomstige generaties zijn.

X 2 graden Celcius

Als de temperatuur van de aarde met 2 graden Celsius of meer oploopt, zal de klimaatverandering mogelijk rampzalige gevolgen hebben.

X Bevriezen op 350 ppm

Om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celcius, moet onze koolstofdioxideuitstoot onder de 450 ppm (delen per miljoen).

X 100% Duurzame energie

Ons doel voor de lange termijn is een complete overgang van op koolstof gebaseerde energiebronnen naar duurzame energie.

X 2134 megawatt

De totale productiecapaciteit aan wind- en zonne-energie die momenteel door Triodos Bank wordt gefinancierd.

X Meer dan 2.000.000

De CO2-uitstoot die op jaarbasis wordt voorkomen dankzij de projecten die Triodos Bank heeft gefinancierd.

X Verband

Alle crises waarvoor de wereld zich momenteel gesteld ziet - de energiecrisis, de klimaatcrisis, de voedselcrisis en de financiële crisis - houden verband met elkaar.  Wanneer één crisis wordt bestreden, worden ze allemaal bestreden.

X Meer dan 360 projecten 

Eind 2010 hebben Triodos Bank en haar klimaat- en energiefondsen meer dan 360 duurzame projecten in heel Europa gefinancierd. Daaronder 204 windmolenparken, 131 zonne-energiecentrales en diverse kleine biomassa- en hydroprojecten.

X 1.500.000 Europese huishoudens

De hoeveelheid energie geproduceerd door Triodos Bank projecten komt overeen met het energiegebruik van 1.500.000 huishoudens

Onze deskundige: Jacco Minnaar

Jacco Minnaar, Directeur Energie & Klimaat, Triodos Investment Management

Jacco Minnaar, directeur Energie en Klimaat bij Triodos Investment Management, is verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van nieuwe en bestaande investeringen in de duurzame energiesector. Jacco heeft 20 jaar ervaring in de financiele sector. Bij Triodos Investment Management werkte hij eerder als fondsmanager Triodos Fair Share Fund en als regiomanager Afrika en Latijns-Amerika.

Netwerken en Partners

New Energy Finance

New Energy Finance - Bloomberg

Een bron van actuele informatie over energie en klimaat
New Energy Finance

 

Triodos Renewables Europe Fund

Investeer in kleine producenten van schone energie. Gemiddeld 2,3% rendement per jaar over de laatste 5 jaar (per 31-08-2018).
Risico: Vrij klein

Duurzaam energie of energiebesparing

Zoekt u als ondernemer in duurzame energie opwekking of energie besparing financiering?
Wij financieren initiatieven die grote impact hebben, zoals windparken of decentrale energiecoöperaties met een minimale financieringsbehoefte van 1 miljoen euro.

Triodos in actie

Wij verminderen onze eigen CO2-uitstoot op diverse manieren.

  • Energieverbruik waar mogelijk verlagen. Bijvoorbeeld door minder te printen en minder zakelijk te reizen.
  • Onze nieuwe kantoren zijn ontworpen en gebouwd met zorgvuldig geselecteerde duurzame materialen en de meest energiezuinige verlichting, verwarming en koeling.
  • We gebruiken alleen elektriciteit uit duurzame energiebronnen.  Een deel van de energie voor onze gebouwen in Nederland komt van windmolenparken die we zelf hebben gefinancierd. Onze overblijvende CO2-uitstoot door het verbruik van aardgas, papier, zakenreizen en woon-werkverkeer wordt gecompenseerd.